Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008

Δράμα: ρεκόρ λουκέτων σε επιχειρήσεις

Δράμα: ρεκόρ λουκέτων σε επιχειρήσεις, τρομακτικά στοιχεία για την τοπική οικονομία

Σε εξαιρετικά δεινή θέση βρίσκεται ο επιχειρηματικός κόσμος στο νομό Δράμας, με την καθοδική πορεία των τελευταίων ετών να επιδεινώνεται περαιτέρω και να σημαίνει συναγερμός για την τοπική οικονομία αλλά και για την οικονομία της ευρύτερης περιοχής.

Μέσα στο πρώτο 10μηνο του 2008, 297 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Οι 75 από τις επιχειρήσεις που έκλεισαν, έβαλαν λουκέτο το Σεπτέμβρη, που θεωρείται κι ένας από τους χειρότερους μήνες.

Η κατάσταση έχει πλέον ξεφύγει ακόμη κι από τις πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις. Όπως επισήμανε μάλιστα ο πρόεδρος του ΕΒΕ Δράμας, Κυριάκος Χαρακίδης, δεν έκλεισαν απλώς κάποιες μικρές ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έκλεισαν και μεγάλες επιχειρήσεις ή και λεγόμενες «εργατοβόρες» που απασχολούσαν μεγάλο αριθμό προσωπικού. Αυτό σημαίνει ότι ένα μαζικό κύμα ανεργίας έπληξε ξαφνικά το νομό, ο οποίος αντιμετώπιζε επί χρόνια σημαντικό πρόβλημα απασχόλησης. Οι νέοι άνεργοι από το κύμα αυτό υπολογίζονται σε 310, σύμφωνα τουλάχιστον με τα επίσημα στοιχεία. Η στατιστική υπηρεσία δίνει ένα ποσοστό ανεργίας στο νομό Δράμας της τάξης του 18% ενώ ανεπίσημα οι τοπικοί φορείς υπολογίζουν την ανεργία σε 25%. Η Δράμα αποτελεί το νομό με τη μεγαλύτερη ανεργία στη βορειοανατολική Ελλάδα και έχει έναν από τους υψηλότερους δείκτες ανάμεσα στους υπόλοιπους νομούς της χώρας. Σαν κερασάκι στην τούρτα, ήρθε και η τελευταία αποτυχία των τοπικών παραγόντων να εντάξουν το νομό στις χαρακτηρισμένες ως παραμεθόριες περιοχές (όπως ο γειτονικός νομός Σερρών) που απολαμβάνουν σημαντικότατα ευεργετήματα. Υπενθυμίζεται ότι η ένταξη του νομού Δράμας στις παραμεθόριες περιοχές καθώς και άλλα παρόμοια, οικονομικού χαρακτήρα αιτήματα, είχαν οδηγήσει τη διοίκηση του Δήμου και τις Νομαρχίας να βάλουν πρόσφατα λουκέτο στις δημόσιες υπηρεσίες για ένα τριήμερο ως ένδειξη διαμαρτυρίας.


Ρεπορτάζ : Γιάννης Μπάνιος
Πηγή : kavala.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου