Πατριαρχική Λειτουργία στη Δράμα με τη συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου
Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2008
Με την έκφραση, «όλοι έχουμε μητέρα την Κωνσταντινούπολη», που απηύθυνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προς το εκκλησίασμα, υπενθύμισε τους πνευματικούς δεσμούς των μητροπόλεων της βόρειας Ελλάδας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, που τελέστηκε την Κυριακή το πρωί με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια στο μητροπολιτικό ναό της Δράμας, με την συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου και πλήθος μητροπολιτών από τη βόρεια Ελλάδα, ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του νέου αγίου της Ορθόδοξης Εκκλησίας, του Οσίου Γεωργίου του Καρσλίδη του ομολογητή. Λίγο νωρίτερα, ανέγνωσε την Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη της αγιοκατάταξης του Οσίου στο εορτολόγιο της εκκλησίας.
Στην προσφώνησή του, ο μητροπολίτης Δράμας Παύλος αναφέρθηκε στους δεσμούς αίματος που υπάρχουν ανάμεσα στη Δράμα και την Κωνσταντινούπολη, τονίζοντας ότι στο πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη συμβολίζεται η ικανότητα του ανθρώπου να ξεπερνά προβλήματα και δοκιμασίες.
Ένα ιερό Ευαγγέλιο για τον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, μια εικόνα του Οσίου Γεωργίου του Καρσλίδη και ένα τεμάχιο των ιερών λειψάνων του ήταν τα δώρα του μητροπολίτη Παύλου προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη σε ανάμνηση της επίσκεψής του.
Επίσης, στο τέλος της Θείας Λειτουργία η Ιερά Μητρόπολη Δράμας αναγόρευσε τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης Μαργαρίτη Τζίμα σε μεγάλο ευεργέτη της τοπικής εκκλησίας και του επέδωσε το χρυσό μετάλλιο του Αγίου Χριστοφόρου, την ύψιστη τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητρόπολης. Ο μητροπολίτης Παύλος χαρακτήρισε τον υπουργό έντιμο πολιτικό άντρα και σωστό οικογενειάρχη που βοήθησε σημαντικά την τοπική εκκλησία.
Λαμβάνοντας το μετάλλιο ο υπουργός από τα χέρια του Οικουμενικού Πατριάρχη, δεσμεύθηκε πως θα φανεί αντάξιος της εμπιστοσύνης του κόσμου και των προσδοκιών του. «Σεβόμενοι Παναγιότατε τους διακριτούς ρόλους πολιτείας και Εκκλησίας», τόνισε ο κ. Τζίμας, «θα συνεχίσουμε να δίνουμε από κοινού αγώνες υπηρετώντας το καλό του κόσμου. Η δύναμη εξουσία θα πρέπει να γίνεται δύναμη επίλυσης προβλημάτων και όχι κατάχρηση εξουσίας».
Τέλος, ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης υπογράμμισε πως αυτοί που εισέρχονται στην πολιτική θα πρέπει να το κάνουν για να υπηρετούν τον κόσμο «και όχι για να γίνονται κάτι», ενώ τόνισε πως όταν διοικείς έναν ορθόδοξο χριστιανικό λαό πρέπει να πολιτεύεσαι και ορθόδοξα.
Με τιμές αρχηγού κράτους και με εκδηλώσεις σεβασμού υποδέχθηκαν το Σάββατο οι τοπικές αρχές και οι πολίτες της Δράμας τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, Από τον εξώστη του μητροπολιτικού μεγάρου ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευλόγησε τον κόσμο, που είχε συγκεντρωθεί από νωρίς για να τον υποδεχθεί και εξέφρασε τις βαθύτατες ευχαριστίες του για τη θερμή υποδοχή που του επιφυλάχθηκε.
Στην προσφώνησή του, ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Μαργαρίτης Τζίμας καλωσόρισε τον Πατριάρχη τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι "στις μέρες μας, Εκκλησία και Πολιτεία πορεύονται μαζί στοχεύοντας στην πνευματική και υλική ευημερία του κόσμου, αλλά και στη βελτίωση της καθημερινότητάς του".
Ο δήμαρχος Δράμας Θωμάς Μαργαρίτης καλωσορίζοντας με τη σειρά του τον Οικουμενικό Πατριάρχη, υπογράμμισε ότι στο πρόσωπο του κ. Βαρθολομαίου "συμβολίζονται αγώνες αιώνων" και ότι «ο όρος "οικουμενικός" βρήκε την πραγματική του διάσταση». Συμπλήρωσε δε, πως όλα αυτά τα χρόνια κομίζει στον Ορθόδοξο χριστιανικό κόσμο λόγο ελπιδοφόρο, λόγο ζωοποιό, λόγο σωτηρίας.
"Έχει ανάγκη ο κόσμος σήμερα, Παναγιώτατε, όσο ποτέ άλλοτε, από φωτισμένους ηγέτες" υπογράμμισε ο δήμαρχος.
Στην ομιλία του ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε πως η Δράμα και ο λαός της καταλαμβάνουν πάντα ιδιαίτερη θέση στην καρδιά της μητρικής Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης. "Όλα αυτά τα χρόνια -υπογράμμισε- ζήσατε δράματα και τραγωδίες αλλά πάντα ο Θεός των πατέρων μας έδινε στο τέλος την σωτήρια κάθαρση".
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πατριάρχης στους πρόσφυγες από τις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης, ενώ προέτρεψε τους μεγαλύτερους να διατηρούν αναλλοίωτο το γνήσιο εκκλησιαστικό φρόνημα που έφεραν οι προγονοί τους και να το μεταδώσουν στα παιδιά και τα εγγόνια τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου