Τετάρτη 16 Απριλίου 2008

Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

ΜΕΝΟΙΚΙΟ ΟΡΟΣ (ΚΟΡΥΦΗ ΜΑΥΡΟΜΑΤΑ ΥΨ. 1963 μ) 20/4/08
Αναχώρηση ώρα 07:00 από τα γραφεία του Συλλόγου Καρόλου Ντηλ 19.
Μέσω της πόλης των Σερρών άφιξη στη Μονή Τιμίου Προδρόμου περίπου στις 09:14.
Από εκεί θα ξεκινήσει η πρώτη ομάδα για ανάβαση στην κορυφή Μαυρομάτα ή Καραγκιόζ Γκιόλ υψ. 1963 μ.
Επιστροφή από την ίδια διαδρομή. Συνολική πορεία περίπου 7-8 ώρες.
Η δεύτερη ομάδα θα κάνει το μονοπάτι της χαράδρας του Τιμίου Προδρόμου που αποτελεί κλάδο των Πανευρωπαϊκών Ορειβατικών Μονοπατιών Ε4 και Ε6.Στην αρχή του μονοπατιού υπάρχει μια παλιά τοξωτή γέφυρα και το παλιό υδραγωγείο της Μονής. Μετά από λίγα λεπτά πεζοπορίας μέσα στο πλατανόδασος υπάρχει το προσκύνημα της Αγ. Παρασκευής. Το μονοπάτι τελειώνει στα ερείπια του χωριού Λάκος και της εκκλησίας του Αγ. Δημητρίου. Η επιστροφή μπορεί να γίνει από το ίδιο μονοπάτι ή από τον αγροτικό δρόμο που προσφέρει ωραία θέα του μονοπατιού και του φαραγγιού από ψηλά.Ωρες πορείας 3-4.
Το Μενοίκιο όρος βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ των Νομών Δράμας και Σερρών και είναι ένας από τους σημαντικότερους ορεινού όγκους της Ανατολικής Μακεδονίας με πλούσια βλάστηση, χλωρίδα, πανίδα και ιδιαίτερα ορνιθοπανίδα. Αποτελεί ένα σύστημα κορυφών, φαραγγιών, ορθοπλαγιών και οροπεδίων. Παρόλη την τεράστια οικολογική αξία του το Μενοίκιο παραμένει για τον πολύ κόσμο άγνωστο. Εμείς σε αυτή την εξόρμηση θα το προσεγγίσουμε από την πλευρά του Ν. Σερρών.
Η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου,Βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη των Σερρών στην έξοδα του φαραγγιού του Τιμίου Προδρόμου. Βρίσκεται και το ομώνυμο Μοναστήρι το οποίο ιδρύθηκε περίπου το 1270 μ. από το Σερραίο Ιωαννίκιο ιερομόναχο του Αγ. Όρους. Η Μονή έχει καταστραφεί και ξαναχτίστηκε αρκετές φορές. Τελευταία φορά καταστράφηκε από τους Βουλγάρους και ερημώθηκε μέχρι το 1986, οπότε επαναλειτούργησε ως γυναικείο κοινόβιο.Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας η συνεισφορά της Ι. Μονής για τη διάσωση της θρησκείας αλλά και τη διάδοση των γραμμάτων με τη λειτουργία επί 300 χρόνια πανεπιστημιακού επιπέδου σχολής, ήταν καθοριστική. Στη Μονή υπάρχουν εικονογραφίες του 14ου αιώνα από τις πιο ενδιαφέρουσες στη Χώρα μας, καθώς και τοιχογραφίες του 1630. το τέμπλο της από ξύλο καρυδιάς κατασκευάσθηκε το 1804.Στο μοναστήρι λειτουργεί εκθεσιακός χώρος όπου μπορεί ο επισκέπτης να δει πώς ζούσε ο αγροτικός κόσμος της περιοχής τον προηγούμενο αιώνα.Το πρόγραμμα μπορεί να τροποποιηθεί αν χρειασθεί κατά τη κρίση του αρχηγού.
Το πρόγραμμα μπορεί να τροποιηθεί αν χρειασθεί, κατά την κρίση του αρχηγού.Εξοπλισμός: παπούτσια ορειβασίας, αδιάβροχο, σακίδιο, άνετα ρούχα, καπέλο, γυαλιά ηλίου, ατομικά τρόφιμα, νερό.
Τιμή εισιτηρίου 14,00 Αρχηγός Στέλιος Τσιαλίκης τηλ. 6977307502, Θεοδωρίδης Γιώργος Σημείωση: Επιστροφή αργά το απόγευμα.
Στο χώρο του Μοναστηριού δεν υπάρχει δυνατότητα φαγητού και καφέ.

Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης Καρόλου Ντηλ 19 546 23 ΘεσσαλονίκηΤηλέφωνο: 2310.278-288, 267-282 , 240-889 : 2310.278-288, 267-282 240-889 e-mail: info@eosthessalonikis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου