Δευτέρα 14 Απριλίου 2008

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΕΝΟΙΚΙΟΥ ΜΑΡΤΙΟΣ 2008

Την Κυριακή 23 Μαρτίου δόθηκε στην αίθουσα της Χριστιανικής Εστίας Μικρόπολης διάλεξη από τον διακεκριμένο επιστήμονα ερευνητή του ΕΘΙΑΓΕ Κ. Σ. Διαμαντή με θέμα «Βιολογική καταπολέμηση του έλκους της καστανιάς - Νέες προοπτικές για καλλιέργειες καστανιάς στο Μενοίκιο».
Στην προσφώνηση του ο διευθυντής δασών Δράμας κ. Πασχάλης Χ. ανέπτυξε το πρόγραμμα προστασίας του δάσους της καστανιάς που ήδη άρχισε να υλοποιείτε και θα διαρκέσει για άλλα δύο χρόνια μέχρι το 2009.
Ο πρόεδρος της ΕΟΜ κ. Χατζηγεωργίου μετέφερε τις ανησυχίες των κατοίκων του Μενοικίου για την τύχη του Δάσους της καστανιάς στην Μικρόπολη υπενθυμίζοντας το τραγικό τέλος του δάσους της Καλή Βρύσης από τον καταστροφικό μύκητα του έλκους της καστανιάς.
Ο κ. Διαμαντής σε μία εμπεριστατωμένη επιστημονική παρουσίαση κατέθεσε τη γνώση, την εμπειρία και τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την διάσωση όλων των δασών καστανιάς στην Ελλάδα. Η βιολογική μέθοδος εμβολιασμού, την οποία εφαρμόζει η επιστημονική ομάδα της οποίας ηγείται, έχει ήδη σώσει τους καστανεώνες της Αρκαδίας, του Πηλίου και του Αγ. Όρους και θεωρεί βέβαιο ότι από τη στιγμή που άρχισαν οι εμβολιασμοί στο ν. Δράμας, θα σωθεί ολοκληρωτικά και το δάσος της Μικρόπολης σε μία πενταετία από σήμερα.
Στο δεύτερο μέρος της διάλεξής του ο κ. Διαμαντής παρουσίασε το μοντέλο της εμπορικής εκμετάλλευσης – αξιοποίησης του κάστανου και των υποπροϊόντων αυτού, μεταφέροντας την διεθνή εικόνα και την προοπτική ενός τέτοιου εγχειρήματος από τους κατοίκους του Μενοικίου.
Στη συζήτηση που ακολούθησε τέθηκαν πολλά ερωτήματα από τους κατοίκους από παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και επισκέπτες από άλλους νομούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα από την καλλιέργεια της καστανιάς.

Η εκδήλωση έκλεισε με επίδειξη τυποποιημένων προϊόντων που κυκλοφορούν στην διεθνή αγορά και προέρχονται από τη μεταποίηση του κάστανου.





ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΟΜ

1 σχόλιο: