Τετάρτη 16 Απριλίου 2008

Άρθρο παρέμβαση - πρόταση του Δημήτρη Χατζηγεωργίου.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΧΙΟΝΙΣΜΕΝΟ ΜΕΝΟΙΚΙΟ
Άρθρο παρέμβαση - πρόταση του Δημήτρη Χατζηγεωργίου στις 27.02.04
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΕΔΙΟΥ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΜΕΝΟΙΚΙΟ


«ΜΗΠΩΣ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ Η ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ…»

«ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ»

Το τελευταίο διάστημα καθημερινά παρακολουθούμε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης να γίνονται αφιερώματα στα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας που απ´ ότι φαίνεται, διακινείτε μεγάλος αριθμός επισκεπτών τα Σαββατοκύριακα και τις ημέρες των αργιών. Επίσης προσέξαμε ότι ειδικά προγράμματα διαφόρων υπουργείων δίνουν την δυνατότητα να επισκεφθούν αυτά και ειδικές κατηγορίες πολιτών, μαθητών, συνταξιούχων κ. αλ. ακόμη και εργάσιμες ημέρες αυξάνοντας έτσι τον χρόνο λειτουργίας των.
Το χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού όπως είναι γνωστό συγκεντρώνει ένα μεγάλο αριθμό επισκεπτών αφού μετά την ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος που έγινε σε βασικές υποδομές, το έχουν φέρει μεταξύ των καλυτέρων των Βαλκανίων.
Είναι όμως λυπηρό να ακούγονται συχνά τον τελευταίο καιρό αρνητικά σχόλια που οφείλονται κυρίως στην περιορισμένη δυνατότητα υποδοχής επισκεπτών του χιονοδρομικού κέντρου, επειδή τυχαίνει να αγριέψουν για λίγο οι καιρικές συνθήκες ή επειδή μειονεκτεί ο μηχανισμός στο να διατηρήσει την πρόσβαση ανοικτή. Αυτά θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι αποτελούν και τα βασικά προβλήματα που αναγκάζουν συχνά τους επισκέπτες (πολλές φορές τυχαίνει να έρχονται από μακριά) να αγανακτούν αφού πρέπει να λάβουν πρόσθετα μέτρα για την ασφάλειά τους η να ταλαιπωρηθούν κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες.
Παράλληλα εάν λάβουμε υπ όψιν και τις αδυναμίες που προέρχονται:
1ον Από τη μεγάλη απόσταση του χιονοδρομικού φαλακρού από αστικά και ημιαστικά κέντρα.
2ον Από την μη λειτουργική και αντιαισθητική χωροταξία των διαφόρων κατασκευών στο κεντρικό πλάτωμα του χιονοδρομικού.
3ον Από το βαθμό ειδικής εκπαίδευσης καθώς και το επίπεδο τυπικών και ουσιαστικών προσόντων του προσωπικού που διαχειρίζεται την καθημερινότητα του Χιονοδρομικού κέντρου.
4ον Από την έλλειψη ενός ασφαλούς χώρου διημέρευσης για αξιοπρεπή παραμονή και απόλαυση του φυσικού τοπίου.
5ον Από την απουσία επίσημα πιστοποιημένης προσφοράς υπηρεσιών υψηλού επιπέδου.
Θα μπορούσανε σύντομα να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι όλα αυτά επηρεάζουν αρνητικά τη γενική εικόνα του χιονοδρομικού κέντρου και εκτιμούμε ότι θα μπορούσαν να ανακόψουν τη ροή των επισκεπτών-τουριστών προς αυτό σπρώχνοντας τους σε άλλους χειμερινούς προορισμούς νοτιότερα αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η νέα Εγνατία οδός αφού η προέλευση των επισκεπτών πάνω από το 90% προέρχονται από την Θεσσαλονίκη την Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη.
Ενώ λοιπόν κάναμε αυτές τις σκέψεις ξαφνικά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της γειτονικής Καβάλας το χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού και οι αδυναμίες του έγιναν πρώτο θέμα. με αποτέλεσμα:
Οι καβαλιώτες βλέποντας ένα κύκλο τουριστικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών να διαρρέει προς των νομό Δράμας κατά τους χειμερινούς μήνες και μάλιστα ο μεγαλύτερος αριθμός τουριστών που προέρχεται από την Θράκη να διέρχεται από το νομό τους και να παρακάμπτει την πόλη της Καβάλας αντέδρασαν δυναμικά διοργανώνοντας σύσκεψη όλων των παραγωγικών φορέων του Νομού Καβάλας με θέμα την ανάπτυξη και ανάδειξη του δικού τους χιονοδρομικού κέντρου στο Παγγαίο. (που υφίσταται μεν αλλά υπολειτουργεί λόγω έλλειψης βασικών υποδομών)
Έτσι λοιπόν με αυτόν τον τρόπο, δημοσιοποιώντας τώρα, τις αδυναμίες του χιονοδρομικού κέντρου Φαλακρού, επιδιώκουν να μοιραστούν το κομμάτι της πίτας που λέγεται χιονοδρομικός τουρισμός και που συνεχώς αυξάνεται στην περιοχή μας.
Με αφορμή και ερέθισμα τις αντιδράσεις των Καβαλιωτών που απ’ δω και πέρα θα είναι πραγματικά ανταγωνιστές, διεκδικώντας πόρους από την περιφέρεια Α.Μ.Θ. και την Ε.Ε. για την ανάπτυξη χιονοδρομικών και ορεινών προϊόντων αναψυχής στον ορεινό όγκο του Παγγαίου και με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Δημάρχου Προσοτσάνης σε τηλεοπτική εκπομπή ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η επίσημη μελέτη και θα ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος Πύργων Φαλακρού, με κονδύλια του δήμου Προσοτσάνης, γίνεται αντιληπτό ότι ο κύκλος των προϊόντων χειμερινού τουρισμού και αναψυχής βουνού άρχισε να γίνεται άκρως ανταγωνιστικός και θα πρέπει να μη χαθεί η μεγάλη ευκαιρία για την Προσοτσάνη και την περιοχή της, η οποία διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα στον τομέα αυτόν αφού εντός των διοικητικών της ορίων υπάρχουν οι ψηλές κορυφές του Μενοικίου όρους με προδιαγραφές ασύγκριτα καλύτερες πολλών υφισταμένων χιονοδρομικών κέντρων της Ελλάδος και αναμφισβήτητα αυτών του Παγγαίου.
Ας δούμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Από το 1993 μια ομάδα ανθρώπων από την περιοχή της Προσοτσάνης και του Δημοτικού διαμερίσματος της Μικρόπολης άρχισε να ασχολείται με την καταγραφή των μετεωρολογικών συνθηκών, του αναγλύψου του εδάφους και της ποιότητας του χιονιού στις αλπικές και υποαλπικές περιοχές του Μενοικίου όρους που είχαν κυρίως δυτικό και βορειοδυτικό προσανατολισμό, για τον σκοπό αυτό προσκλήθηκαν και επισκέφθηκαν την περιοχή ειδικοί σε θέματα χιονοδρομίας και ορεινού τουρισμού, τεχνικοί, καθηγητές τεχνολογικών ιδρυμάτων κ.λ.π. Οργανώθηκαν αποστολές στις χιονισμένες κορυφές του Δυτικού Μενοικίου στο οροπέδιο της Τρίγκας για να διαπιστώσουν τις δυνατότητες αξιοποίησης της περιοχής τόσο κατά τους χειμερινούς μήνες αλλά και κατά την υπόλοιπη περίοδο του έτους.
Τα αποτελέσματα και οι προτάσεις των ειδικών προς την τότε κοινότητα Μικρόπολης αλλά και τον σημερινό Δήμο της Προσοτσάνης ήταν απόλυτα ενθαρρυντικά για την ανάπτυξη μιας σειράς δραστηριοτήτων και νέων μοντέρνων προϊόντων χιονοδρομικού και ορεινού τουρισμού στην περιοχή αυτή.
Η δημοτική αρχή φάνηκε κατ αρχήν ότι πείσθηκε για την αναγκαιότητα της ανάπτυξης ενός «Πεδίου Εναλλακτικών Χιονοδρομικών Δραστηριοτήτων» που δεν θα απαιτούσε υπέρογκα χρηματικά ποσά και σημαντικές προσπάθειες εξεύρεσης πόρων αλλά κυρίως μικρές παρεμβάσεις με τεχνικά έργα που είναι στα μέτρα των δυνατοτήτων της με παράλληλες οργανωτικές προσπάθειες που το βάρος μπορούσε να το αναλάβει εξ ολοκλήρου μόνη της. Το εγχείρημα αυτό δεν θα ήταν καθόλου ανταγωνιστικό στα προϊόντα που προσφέρονται στο Φαλακρό και θα λειτουργούσε αυξητικά στο τουριστικό εισόδημα για ολόκληρο το νομό Δράμας, εξ’ άλλου η εκμετάλλευση θα επέφερε άμεσα έσοδα και θα αναζωπύρωνε οικονομικά και κοινωνικά την Προσοτσάνη που βρίσκεται σε σταυροδρόμι οικοτουριστικών θέσεων, ολόκληρου του Νομού Δράμας, μαζί με τα 8 δημοτικά διαμερίσματα του Μενοικίου και της κοιλάδας του Αγγίτη απ’ όπου θα γίνεται σχεδόν υποχρεωτικά η διέλευση των επισκεπτών. Ακόμη και αυτή η δημοσιοποίηση της προσπάθειας θα άνοιγε πόρτες για διεκδίκηση πόρων από την περιφέρεια ΑΜΘ και την Ε.Ε. αφ’ όσον τα έργα του Φαλακρού έχουν μπει στη φάση της ολοκλήρωσης και δεν θα υπάρχει ενδοτοπικός ανταγωνισμός.
Η σημερινή δημοτική αρχή δυστυχώς αμέσως μετά την επανεκλογή της αγνόησε τις υποσχέσεις των έργων υποδομής που θα αποτελούσαν την πλατφόρμα για το ξεκίνημα του χειμερινού και ορεινού τουρισμού στο Μενοίκιο. Έτσι χάθηκε πολύτιμος χρόνος προς την κατεύθυνση αυτή και απ ότι φαίνεται με πρόσφατες δηλώσεις της ρίχνει το βάρος στο δρόμο Πύργων Φαλακρού, δηλαδή σε ένα έργο με αβέβαιη εξέλιξη, τεράστια οικονομική επιβάρυνση, απροσδιόριστο χρονικό ορίζοντα υλοποίησης και προσδοκώμενα οφέλη για την Προσοτσάνη μάλλον εκτός τροχιάς αφού αυτός που θα ωφεληθεί στο μέγιστο θα είναι ο Δήμος Κάτω Νευροκοπίου.
Για να δημιουργήσουμε όμως μία εικόνα της κατάστασης ας αναφέρουμε τις άμεσες και απαραίτητες υποδομές του Μενοίκιο που εάν σήμερα ήταν έτοιμες θα είχε δημιουργηθεί ο πρώτος κύκλος εργασιών που τόσο ανάγκη έχει η περιοχή.
1ον Η σύνδεση του τμήματος του δρόμου που συντομεύει την απόσταση και οδηγεί από την Μικρόπολη προς την θέση Τρίγκα. (Ο δήμος Προσοτσάνης το 2001 χρηματοδότησε ένα τμήμα του δρόμου αυτού που σήμερα είναι ημιτελές και εγκαταλειμμένο) Ο δρόμος αυτός συντομεύει την πρόσβαση στο πεδίο χιονοδρομικών δραστηριοτήτων και ο επισκέπτης από το κέντρο της πόλης της Δράμας θα φθάνει σε υψόμετρο 1200 μέτρων με ασφάλεια και χωρίς ταλαιπωρία σε λιγότερο από 30 λεπτά της ώρας. Στη θέση αυτή θα λειτουργεί οργανωμένο πάρκινκ και θα σταματάει η κίνηση κάθε οχήματος. Στη συνέχεια θα μπορεί να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει διάφορες εναλλακτικές χειμερινές-ορεινές δραστηριότητες σε μήκος 15 χιλιομέτρων στο οροπέδιο της Τρίγκας (Δυτικό Μενοίκιο) στα 1800 μέτρα υψόμετρο ή να απολαύσει τις αναρίθμητες χιονισμένες κορυφές που φθάνουν σχεδόν τα 2000 μέτρα (Μαυρομάτα 1963) χωρίς τη χρήση αυτοκινήτου μια και η περιοχή περιλαμβάνεται στις ζώνες υψηλής προστασίας για τη φύση.
2ον Την εγκατάσταση στην θέση του Αυχένα προς Τρίγκα ενός λυόμενου τουριστικού περιπτέρου που θα προσφέρεται όλο το χρόνο προς διημέρευση, πληροφόρηση και προμήθεια εξοπλισμού αφού θα αποτελεί τη βάση για την εκκίνηση των επισκεπτών προς τις κορυφές του Μενοικίου. Η θέση αυτή είναι υψηλής αισθητικής αξίας με πανοραμική θέα προς το Παγγαίο, τη Θάσο, την πεδιάδα της Δράμας, την κοιλάδα του Αγγίτη, το Φαλακρό, το Λεκανοπέδιο του Κ. Νευροκοπίου, τον Όρβηλο, τον Λαϊλιά, και το Πιρίν της Βουλγαρίας.
3ον Τον καθορισμό, την σήμανση, την διαμόρφωση χώρων και την προμήθεια ευέλικτου κυρίως κινητού εξοπλισμού για την υποστήριξη των χειμερινών και των ορεινών δραστηριοτήτων. Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι για τα σκοπό αυτό δεν απαιτούνται πανάκριβες εγκαταστάσεις αναβατήρων, κτιρίων, ασφαλτοδρόμων κ.λ.π. αλλά κυρίως συστημάτων επικοινωνίας, ασφαλείας και μετακίνησης σε χιονισμένο περιβάλλον.
3ον Τον φορέα λειτουργίας και διαχείρισης του χιονοδρομικού πεδίου που θα είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη πιστοποιημένων ποιοτικά προϊόντων παροχής υπηρεσιών, που αφορούν τις εναλλακτικές μορφές χιονοδρομικών δραστηριοτήτων και ορεινού τουρισμού. Ο ίδιος φορέας μπορεί να συνεργάζεται για το σκοπό αυτό με άλλους φορείς και φυσικά πρόσωπα, θα είναι επίσης υπεύθυνος για την παροχή υπηρεσιών ασφαλείας στο πεδίου, για τη ενοικίαση και πώληση εξοπλισμού, θα αναλαμβάνει την μαζική μετακίνηση επισκεπτών στο χιονοδρομικό πεδίο και την οργανωμένη ξενάγηση – περιήγηση στον ευρύτερο ορεινό όγκο (Δάσος Καστανιάς, Οροπέδιο με άγρια άλογα,κ.λ.π.) καθ όλη την διάρκεια του χρόνου και θα φροντίζει για την προβολή και την παραγωγή υλικού δημοσιότητας που αφορούν την περιοχή και τις δυνατότητες που παρέχονται στους τουρίστες.
Τα οφέλη της Προσοτσάνης και της περιοχής της από την ανάπτυξη του πεδίου εναλλακτικών μορφών χιονοδρομίας και ορεινών δραστηριοτήτων στο Μενοίκιο θα είναι:
1. Η Προσοτσάνη θα καθιερωθεί ως το φυσικό σταυροδρόμι και το κέντρο του οικοτουρισμού της περιοχής αφού θα αποτελεί τον γεωγραφικό κόμβο μεταξύ Σπηλαίου Αλιστράτης, Σπηλαίου Αγγίτη, του Ιερού του Διονύσου, των Μεταβυζαντινών θρησκευτικών μνημείων του Μενοικίου, των προϊστορικών θέσεων του Αγγίτη, του Μενοικίου και Φαλακρού όρους. Από τις δυνατότητες που θα δοθούν θα αναπτυχθούν νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες στους τομείς της διαμονής διατροφής ψυχαγωγίας κ.λ.π. και θα τονωθεί η οικονομία της.
Είναι αδιανόητο ακόμη και σήμερα να μην υπάρχει υποτυπώδη σήμανση με κατευθύνσεις, πληροφορίες και χιλιομετρικές αποστάσεις στους δύο κόμβους Μικρόπολης και Πετρούσας επί της Εθνικής οδού Δράμας Κ. Νευροκοπίου που να κατευθύνει τους χιλιάδες επισκέπτες του Φαλακρού προς Θεσσαλονίκη και Σέρρες μέσω της Προσοτσάνης, της Καλλιθέας και των γραφικών οικισμών του Μενοικίου.
2. Η Δημοτική αρχή θα μπορεί να έχει πόρους αλλά και λόγους για να προσελκύει κονδύλια που θα κατευθύνονται σε έργα υποδομής στην περιοχή δίνοντας έτσι την δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να μείνουν στον τόπο τους και να μη πάρουν το δρόμο της μετανάστευσης.
3. To Ξαναζωντάνεμα της αγροτικής κοινωνίας των οικισμών του Μενοικίου αφού θα τους δίνετε η δυνατότητα κατά τους χειμερινούς και όχι μόνο, μήνες να δραστηριοποιούνται αγροτουριστικά.
4. Η Προσοτσάνη θα ξαναποκτήσει την παλιά της οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική αίγλη που χάθηκε με την κατάρρευση της καπνικής της οικονομίας.
5. Η επισκεψιμότητα (του πλέον δυναμικού αυτή τη στιγμή τουριστικού πόλου της Προσοτσάνης ) του σπηλαίου του Αγγίτη, θα αυξηθεί κατακόρυφα. Εάν μάλιστα μελλοντικά γίνει και οδική σύνδεση της πόλης των Σερρών μέσω Μενοικίου (σήμερα υπάρχει σύνδεση με τμήμα δασικού δρόμου που συνδέει Μικρόπολη - Άγιο Πνεύμα) η απόσταση από την Μικρόπολη μέχρι το κέντρο των Σερρών είναι περίπου 22 χιλιόμετρα. Τότε γίνεται αντιληπτό ότι ανοίγει μία μεγάλη είσοδος επισκεπτών από τα αστικά κέντρα της Θεσσαλονίκης του Κιλκίς και των Σερρών.
Κλείνοντας θα πρέπει να πούμε ότι ακόμη και σήμερα που το περιβάλλον αρχίζει να γίνεται ανταγωνιστικό στον τομέα του οικοτουρισμού, καθώς οι γειτονικοί νομοί επιδιώκουν και αυτοί να μπουν στο παιχνίδι της διεκδίκησης μεριδίου της αγοράς, υπάρχουν ακόμη περιθώρια, για πολιτικές πρωτοβουλίες και αποτελεσματικές επιλογές.
Είναι καταστροφικό για τους νέους μας, την τοπική κοινωνία και την ιστορία αυτού του τόπου, να χάνονται μεγάλες ευκαιρίες σαν και αυτή γιατί επικρατεί η συντηρητική πολιτική σκέψη, η ανικανότητα, η ανεπάρκεια και η ατολμία…
Άρθρο παρέμβαση - πρόταση του Δημήτρη Χατζηγεωργίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου