Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

Νεκρώνει η Δράμα Κλείνουν Νομαρχιακές και Δημοτικές Υπηρεσίες για τρεις ημέρες

Το κλείσιµο της νοµαρχίας και του δήµου Δράµας, για τις επόµενες τρεις ηµέρες (από σήµερα Τρίτη 21 Οκτωβρίου έως και την Πέµπτη 23 Οκτωβρίου), αποφάσισαν χθες οι αιρετοί εκπρόσωποι και των δύο βαθµίδων της τοπικής αυτοδιοίκησης, ως ένδειξη διαµαρτυρίας για την αδιαφορία που επιδεικνύει η κυβέρνηση στην επίλυση των σοβαρών προβληµάτων που αντιµετωπίζει ο νοµός.


Η τελευταία απόφαση της εξαίρεσης του νοµού της Δράµας από η Ζώνη των Παραµεθόριων Περιοχών καθώς και τα συνεχιζόµενα προβλήµατα που ταλανίζουν το πολύπαθο χώρο του Νοµαρχιακού Νοσοκοµείου Δράµας, αποτέλεσαν την σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και που οδήγησε στην πρωτοφανή, για τα τοπικά δεδοµένα, απόφαση του προειδοποιητικού «λουκέτου» στις υπηρεσίες του Δήµου και της Νοµαρχίας.
Η αρχή έγινε νωρίς χθες το πρωί όταν το Νοµαρχιακό Συµβούλιο, σε έκτακτη συνεδρίασή του, έλαβε την απόφαση να παραµείνουν κλειστές όλες οι νοµαρχιακές υπηρεσίες για τρεις ηµέρες και συνεχίστηκε το µεσηµέρι όταν οι επικεφαλής των τριών δηµοτικών παρατάξεων, µετά από κοινή συνεννόηση, ανακοίνωσαν ότι «ρολά» θα κατεβάσει και ο δήµος, ως ένδειξη συµπαράστασης.
Στην απόφασή του το Νοµαρχιακό Συµβούλιο αφού καταγγέλλει την κυβέρνηση για την αδιαφορία της, απαιτεί τον άµεσο ορισµό Διοικητή και Διοικητικού Συµβουλίου στο Νοµαρχιακό Νοσοκοµείο Δράµας, καθώς και την τοποθέτηση «εδώ και τώρα» Φαρµακοποιού, αξιώνει την ένταξη του νοµού στην Ζώνη των Παραµεθορίων Περιοχών και ζητά µείωση της τιµής του πετρελαίου θέρµανσης για τους κατοίκους του Κάτω Νευροκοπίου και Σιδηρονέρου.
Στην ίδια απόφαση, µάλιστα, το Νοµαρχιακό Συµβούλιο αφήνει ανοικτό το θέµα της κλιµάκωσης των αντιδράσεών, στην περίπτωση που κυβέρνηση, µέσα σε εύλογο χρονικό διάστηµα, δεν δώσει αποτελεσµατικές λύσεις στα προβλήµατα του νοµού.
Την άµεση ένταξη του νοµού Δράµας στη Ζώνη των Παραµεθορίων Περιοχών ζήτησε, σε χθεσινές δηλώσεις του και ο Δήµαρχος Δράµας κ. Θωµάς Μαργαρίτης, χαρακτηρίζοντας, παράλληλα, ως «κατάφορα άδικη» την απόφαση της εξαίρεσής του.
«Θεωρώ κατάφορα άδικη απόφαση την µη ένταξη του Νοµού Δράµας στις παραµεθόριες περιοχές, όταν εντάσσονται γειτονικοί µας Νοµοί», υπογράµµισε σχετικά, προσθέτοντας πως «µε το µέτρο θα ωφεληθούν το σύνολο των Δηµοσίων Υπαλλήλων του Νοµού και φυσικά και οι Δηµοτικοί Υπάλληλοι του Δήµου Δράµας».
Ο κ. Μαργαρίτης αναφέρθηκε και στα γνωστά προβλήµατα που ταλανίζουν τον πολύπαθο χώρο του νοµαρχιακού νοσοκοµείου Δράµας, απαιτώντας την άµεση τοποθέτηση Διοικητή και Φαρµακοποιού, ενώ εξέφρασε και την συµπαράστασή του στην αυριανή απεργία των εµπόρων και στο κλείσιµο των καταστηµάτων τους.
Τέλος και το Επιµελητήριο Δράµας, µε επιστολή του προς τον στον Υπουργό Οικονοµίας & Οικονοµικών κ. Γ. Αλογοσκούφη, αφού επισηµαίνει τις ιδιαιτερότητες του Νοµού Δράµας ζητά την ένταξή του στις Παραµεθόριες Περιοχές.
Η απόφαση του
Νοµαρχιακού Συµβουλίου
Το Νοµαρχιακό Συµβούλιο Δράµας σε έκτακτη συνεδρίασή του την 20η Οκτωβρίου 2008, ηµέρα Δευτέρα και ώρα δώδεκα, µετά από εισήγηση του Νοµάρχη Δράµας, κ. Κωνσταντίνου Ευµοιρίδη, και διεξοδική συζήτηση µεταξύ των Νοµαρχιακών Συµβούλων και αφού άκουσε τις θέσεις, απόψεις και προτάσεις των εκπροσώπων των εργαζοµένων στο Νοµό,
ΟΜΟΦΩΝΩΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ
Να καταγγείλει την Κυβέρνηση για τη µη επίλυση των κατωτέρω θεµάτων και να αξιώσει την άµεση επίλυσή τους.
1. Να διορισθεί Διοικητής και Διοικητικό Συµβούλιο στο Νοσοκοµείο Δράµας, δεδοµένου ότι από ικανού χρόνου στερείται ουσιαστικά Διοίκησης, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται και να διορισθεί το απαραίτητο για την εύρυθµη λειτουργία του προσωπικό, µε άµεση προτεραιότητα το διορισµό φαρµακοποιού.
2. Να δοθούν στη Δράµα όλα τα ευεργετήµατα και πλεονεκτήµατα (επίδοµα στους εργαζόµενους και φοροαπαλλαγή) των παραµεθορίων περιοχών, αφού ο Νοµός είναι µε νόµο χαρακτηρισµένος ως παραµεθόριος. Η µη ικανοποίηση του αιτήµατος µε τις όποιες αιτιολογίες υποτιµά τη νοηµοσύνη του δραµινού λαού και το εθνικό του φιλότιµο και αποτελεί άνιση µεταχείριση οµοίων καταστάσεων κατά παράβαση της σχετικής συνταγµατικής διάταξης, καλεί δε τους Βουλευτές του Νοµού Δράµας να υπερψηφίσουν οποιαδήποτε τροπολογία και να προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια για την ικανοποίηση του αιτήµατος.
3. Στους κατοίκους του Δήµου Κ. Νευροκοπίου και της Διευρυµένης Κοινότητας Σιδηρονέρου να διατίθεται το πετρέλαιο θέρµανσης χωρίς στην τιµή διάθεσης να συµπεριλαµβάνεται οποιοσδήποτε φόρος (να πληρώνουν µόνο την εµπορική τιµή χωρίς επιβάρυνση), δεδοµένης της µεγάλης χειµερινής περιόδου και των χαµηλών θερµοκρασιών, αλλά και της ανυπαρξίας οικονοµικών πόρων λόγω της µονοκαλλιέργειας πατάτας και της µικρής, λόγω δυσµενών καιρικών συνθηκών, στρεµµατικής απόδοσης.
Προσέτι να µειωθεί η τιµή διάθεσης των καυσοξύλων από τα Δασαρχεία σε όλα τα ορεινά και ηµιορεινά διαµερίσµατα του Νοµού κατά 50%, όπως ήδη µε απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης έχει καθορισθεί για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου Κ. Νευροκοπίου.
4. Απαιτεί από την Κυβέρνηση να εξορθολογήσει τα φορολογικά µέτρα που αφορούν τον εµπορικό κόσµο και να καταργηθεί η προσαύξηση του 15% έως του συντελεστού χρεών κατά την καταβολή της α´ δόσης του Ν.3697/2008.


Το Νοµαρχιακό Συµβούλιο διαµαρτυρόµενο για την µη επίλυση των ανωτέρω θεµάτων αποφάσισε :
1. Να κλείσει το Νοµαρχιακό Κατάστηµα επί τρεις ηµέρες.
2. Να υποβάλει την απόφαση στον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Οικονοµίας και Οικονοµικών.
3. Να δώσει δηµοσιότητα στην απόφαση και να την αναρτήσει στις εισόδους του Νοµαρχιακού Καταστήµατος.
Αν εντός ευλόγου χρονικού διαστήµατος δεν επιλυθούν τα ανωτέρω θέµατα και δε δοθούν λύσεις που να ικανοποιούν το Νοµό Δράµας, το Νοµαρχιακό Συµβούλιο θα αποφασίσει τη µορφή του αγώνα.
Η επιστολή του
Επιµελητηρίου Δράµας
Το Επιµελητήριο Δράµας ενηµερώνει τα µέλη του ότι έστειλε την παρακάτω επιστολή στον Υπουργό Οικονοµίας & Οικονοµικών κύριο Γεώργιο Αλογοσκούφη:
“Κύριε Υπουργέ,
µε την παρούσα επιστολή εκφράζουµε τη λύπη µας για την εξαίρεση του Νοµού Δράµας από την τροπολογία του Νόµου του Υπουργείου Οικονοµίας & Οικονοµικών «Προστασία δανειοληπτών και άλλες διατάξεις» που αφορά στην παροχή του επιδόµατος των παραµεθορίων περιοχών.
Σας έχουµε επισηµάνει πολλές φορές ότι ο τόπος µας βιώνει σοβαρές οικονοµικές δυσκολίες, υψηλή ανεργία, την υψηλότερη στην Ελλάδα και ίσως σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και ταυτόχρονα, εάν είναι δυνατόν, ο Νοµός Δράµας να στερείται των ευεργετικών διατάξεων του συγκεκριµένου Νόµου, τη στιγµή που τόσο γεωγραφικά όσο και ουσιαστικά είναι αποκοµµένος από υποδοµές, όπως η Εγνατία Οδός. Μια περιοχή που έχει χαρακτηριστεί µε παλαιότερες Υπουργικές Αποφάσεις φθίνουσα και προβληµατική δεν µπορεί να αντιµετωπίζεται µε αυτόν τον τρόπο, τη στιγµή που άλλοι Νοµοί µε πολύ υψηλότερο ΑΕΠ τυγχάνουν του ευεργετήµατος αυτού.
Υποστηρίζουµε το αίτηµα των υπαλλήλων των Δηµοσίων Υπηρεσιών και των ΟΤΑ του Νοµού µας και συστρατευόµαστε µε όλους τους υπόλοιπους Φορείς για την άρση της αδικίας.

Τέλος, ευχόµαστε να είναι µία παράλειψη και ότι µπορεί να διορθωθεί άµεσα. ”

Ρεπορτάζ : Γιάννης Μπάνιος
Πηγή : hxo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου