Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Βίντεο αφιερωμένo στους Πόντιους της Μικρόπολης

"Οδοιπορικό στον Πόντο"
Ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της Μικρόπολης είναι Ποντιακής καταγωγής.

Από το 1919, με κορύφωση το 1922 - 1924, οι Πόντιοι εγκατέλειψαν τις προγονικές εστίες, αφού προηγουμένως είχαν υποστεί τα πάνδεινα και εκτοπίστηκαν από όλες τις πόλεις του πόντου. Αμισός (Σαμψούντα), Οινόη, Ορτού, Πουλατζάκη, Εσπιγιέ, Κερασούντα, Τρίπολη, Καρς, η Επτάκωμη Σάντα, Αμάσεια, Πάφρα, Σεβάστεια, Νεοκαισάρια.

Οι Πόντιοι έφτασαν στην Ελλάδα με βαπόρια, με άθλιες συνθήκες χωρίς νερό και φαγητό και αφού περιπλανήθηκαν σε διάφορα Ελλαδικά μέρη, εγκαταστάθηκαν ο καθένας κατ' επιλογή.

Όλοι οι Πόντιοι ερχόμενοι στην πατρίδα Ελλάδα υποχρεώθηκαν να κάνουν διάφορες εργασίες για να επιβιώσουν, ανεξαρτήτως επαγγέλματος και μόρφωσης στον Πόντο.Ειδικότερα βοήθησαν στην οικονομική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας με την καλλιέργεια του καπνού και άλλων τοπικών προϊόντων.

Χαράλαμπος και Σοφία Αθανασιάδη γεννήθηκαν στο Πουλατζάκη του πόντου
και είναι απο τους πρώτους πόντιους πρόσφυγες που κατοίκησαν στο χωριό μας.




















ΠΟΥΛΑΝΤΖΑΚΗ








Ανάμεσα στην Ορτού και την Κερασούντα βρίσκετε το Πουλαντζάκη.
Η Πουλαντζάκη ίσως να είναι η αρχαία Πολεμωνιάς.
Αυτή είχε στην αρχή του 20ου αιώνα 350 οικογένειες μόνο Ελληνικές.
Είχε αλληλοδιδακτικό σχολείο και ένα καθαρά Ελληνικό σχολείο και μια μεγαλοπρεπή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.
Οι κάτοικοι είχαν γίνει με την βία Μωαμεθανοί, αλλά μετά τα Κριμαϊκά έγιναν πάλι χριστιανοί.
Για την αλλαγή αυτή βασανίστηκαν πολύ από τους Τούρκους, ώσπου ο Νικόλαος Ταυρόπουλος πήγε στην Τραπεζούντα και με την βοήθεια των Ευρωπαϊκών Προξενείων τους δόθηκε το δικαίωμα να είναι χριστιανοί.

Βίντεο απο το Πουλανζάκη















Έντονεν η Ποντιακή Wikipedia Ποντιακή Wikipedia είναι γεγονός
Σίγουρα θα γνωρίζετε αλλά και θα χρησιμοποιείτε την Wikipedia (Γουικιπαίδεια), την ελεύθερη διαδυκτιακή εγκυκλοπαίδεια, που αναπτύσσεται συμμετοχικά από εθελοντές χρήστες και διαμορφώνει συνειδήσεις στην εποχή μας. Με γνώμονα την αγάπη για τον Πόντο και ειδικότερα για τη διάλεκτο, την πλησιέστερη προς την αρχαία ελληνική γλώσσα η οποία συνεχίζει να ομιλείται σήμερα όπου υπάρχουν Πόντιοι, την 23η Σεπτεμβρίου 2007 τέθηκε σε λειτουργία από τρεις νέους ανθρώπους, η δοκιμαστική έκδοση της Ποντιακής Wikipedia, με πρότυπο την ελληνική και την αγγλική.

http://pnt.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου