Τετάρτη 14 Μαΐου 2008

Ιωάννης Σιλλός

Ο Σιλλός Ιωάννης του Κωνσταντίνου και της Πετρίνας γεννήθηκε στην Μικρόπολη Δράμας στις 12/04/1935.

Είναι εγγονός του Μακεδονομάχου Σιλλού Ιωάννη του Νικολάου και της Μαρίας το γένος Χρήστου Ηλιάδη.
Στον εμφύλιο το 1947-48 τελειώνει το Δημοτικό Σχολείο στη Δράμα και την Α’ Γυμνασίου. Το 1954 αποφοιτά από το Γυμνάσιο Προσοτσάνης .
Επιμελή για 3 χρόνια ως ιεροψάλτης στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου άνω συνοικίας Μικροπόλεως και 2 χρόνια στον Ιερό Ναό Υψώσεως Τιμίου Σταυρού στην κάτω συνοικία.
Μετά το στρατό υπηρέτησε ως γραμματέας της κοινότητος Μικροπόλεως για 1-1/2 χρόνο προσωρινά και στην συνέχεια διορίζεται στο δημόσιο ταμείο της Νομαρχίας Δράμας.
Από το γυμνάσιο ακόμα αρχίζει να ασχολείται με τον αθλητισμό (Βόλεϊ, ποδόσφαιρο). Αγωνίστηκε ως παίκτης στην Δόξα Μικρόπολης μέχρι το 1965.Από το 1967 ασχολείται με την διαιτησία ποδοσφαίρου ,τελειώνει την σχολή διαιτησίας ποδοσφαίρου Δράμας και διαιτητεύει τοπικούς αγώνες φτάνοντας μέχρι το επίπεδο της Β΄ Εθνικής κατηγορίας.
Ως εν ενεργεία διαιτητής τερματίζει το 1980 και στην συνέχεια διορίζεται ως παρατηρητής διαιτησίας των τοπικών ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων μέχρι το 1983.
Παράλληλα από το 1968 έως το 1978 είναι αθλητικογράφος των τοπικών εφημερίδων και ανταποκριτής των εφημερίδων ΄΄Σπόρ του Βορρά΄΄ και ΄΄Θεσσαλονίκη΄΄ της Θεσ/νίκης. Σχολιάζει και περιγράφει τα τοπικά αθλητικά γεγονότα του Νομού Δράμας .
Αλλά η ορειβασία προσελκύει το ενδιαφέρον του και από το 1970 είναι μέλος του ορειβατικού συλλόγου Δράμας ενώ από το 1972 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στην θέση του ταμία.
Σήμερα οραματίζεται μαζί με άλλους συναδέλφους την ανάπτυξη και αξιοποίηση του Φαλακρού Όρους όπου λειτουργεί πλέον ένα από τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας. Από το 1979 μέχρι και σήμερα που συνεχώς αναπτύσσετε από την ΑΝ-ΦΑ α.ε. ως ορειβάτης έχει ανέβει τις κορυφές των βουνών από την Κρήτη, Πελοπόννησο, Στερεά, Θεσσαλία, Ήπειρο, Μακεδονία, Θράκη και τέσσερις αναβάσεις στην κορυφή του βουνού των θεών τον Όλυμπο καθώς και στα φαράγγια της Σαμαριάς – Βουραϊκού – Οίτης κ.α. και σήμερα 70 ετών πλέον συνεχίζει τις πορείες και τις αναβάσεις.
Δεν στέκεται όμως μόνο στα αθλητικά δρώμενα.
Ως ιεροψάλτης και γενικός γραμματέας του συλλόγου ιεροψαλτών Ν. Δράμας οργανώνει συναυλίες.Υπηρετεί επί 2 χρόνια Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Ξηροποτάμου. Επί 10 έτη στονΙ.Ν. Αγίας Τριάδος και επί 30 χρόνια στον κεντρικό Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Δράμας ως λαμπαδάριος. Οίτη επί 40 και πλέον χρόνια στην Δράμα και 5 στην Μικρόπολη.Από το 1947 ως πρόσκοπος αρχικά φθάνει στην περιφερειακή εφορία προσκόπων Δράμας ως έφορος Διοικήσεως και πραγματοποιεί 5 κατασκηνώσεις προσκόπων τοπικής εφορίας Δράμας στο Παλιό-Τσιφλίκι Καβάλας.
Με 80 έως 100 προσκόπους που αφήνουν τις καλύτερες εντυπώσεις για την επιτυχία τους. Παράλληλα μετέχει ως βασικό μέλος στις χορωδίες Ευρωπαϊκής Μουσικής του Διδασκαλικού συλλόγου Δράμας του συλλόγου γραμμάτων και τεχνών του Δήμου Δράμας και των Βυζαντινών χορωδιών ιεροψαλτών της Μητροπόλεως Δράμας και του Αγίου Νικολάου Δράμας.
Με την σύζυγο του δε Μαρίκα το γένος Ναλμπάντη Μαργαρίτη απέκτησε δύο κόρες την Πετρίνα και την Παρασκευή δασκάλες στο επάγγελμα και απέκτησε τρία και δύο εγγόνια, από τους γάμους με Κανδύλα Αθανάσιο η πρώτη και Παγώνι Αναστάσιο η δεύτερη αντίστοιχα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου