Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Εκλογές Δήμου Προσοτσάνης 2010: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Θεόδωρου Αθανασιάδης

 
Δήμαρχος Σιταγρών-Πρόεδρος ΤΕΔΚ Ν. Δράμας-Υπ. Δήμαρχος Προσοτσάνης


Δεν περιμένω προσωπικές ή ηθικές ή άλλες ικανοποιήσεις...
Θα συνεχίσω να κάνω το χρέος μου

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον Δήμαρχο Σιταγρών και υποψήφιο Δήμαρχο Προσοτσάνης κ. Θόδωρο Αθανασιάδη.
Αν και πολύ νέος σε ηλικία έχει τεράστια εμπειρία στα κοινά, αφού διετέλεσε 8 χρόνια Κοινοτάρχης Αργυρούπολης
και 12 χρόνια Δήμαρχος Σιταγρών.
Κρίνει ότι ο Καλλικράτης είναι σημαντική θεσμική μεταβολή που θα κριθεί στην πράξη ενώ χαρακτηρίζει την τοπική αυτοδιοίκηση ένα μεγάλο σχολείο μια γόνιμη και χρήσιμη εμπειρία.
Δηλώνει υπερήφανος για το έργο του στον Δήμο Σιταγρών που άλλαξε την περιοχή και βελτίωσε την ζωή των πολιτών.
Τέλος, υπογραμμίζει ότι είναι στην διαδικασία συγκρότησης του ψηφοδελτίου του.

-Νέος Δήμος με την συνένωση Προσοτσάνης-Σιταγρών. Ποια η άποψη σας για την διοικητική μεταρρύθμιση;
-Προτού απαντήσω στο ερώτημα σας θα ήθελα να σας συγχαρώ για το λειτούργημά σας, το οποίο επιτελείτε, αφού ο κυρίαρχος στόχος των ΜΜΕ είναι η ορθή ενημέρωση των πολιτών και συνεπώς η λήψη σωστών αποφάσεων, οι οποίες διευκολύνουν την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και κατ επέκταση την εύρυθμη συμβίωση των μελών μιας κοινωνίας. Εύλογα λοιπόν πρέπει να σεμνύνεστε για το λειτούργημα σας, το οποίο όχι μόνο συμβάλει στην εύρυθμη κοινωνική συμβίωση, αλλά και θωρακίζει με ασφάλεια την ειρηνική συμβίωση.
Στο ερώτημά σας τώρα, κάθε μεταρρύθμιση ως στόχο πρέπει να έχει τη βελτίωση των συνθηκών μιας κοινωνικής συμβολής. Από τη σωστή πάντοτε εφαρμογή της εξαρτάται και η επιτυχία μιας νέας θεσμικής μεταβολής. Και ο Καλλικράτης είναι πράγματι μια σημαντική θεσμική μεταβολή. Γι αυτό και οι έχοντες την ευθύνη της εφαρμογής του θα πρέπει να του παράσχουν όλα εκείνα τα μέσα, τα οποία θα οδηγήσουν στην επιτυχία του. Αν όλα πάνε κατ ευχήν, τότε θα μπορούμε να αισιοδοξούμε.

-Πολλοί λένε ότι οι Δήμοι στον Ν. Δράμας έπρεπε να είναι λιγότεροι. Πως το σχολιάζετε;
-Νομίζω ότι η γεωγραφική διαμόρφωση του Νομού, ορεινή, ημιορεινή και μεικτή φύση επέβαλε τον καθιερωθέντα γεωγραφικό προσπορισμό. Στην περίπτωση λιγότερων δήμων, αυτό θα επέβαινε εις βάρος της λειτουργικότητας τους.

-Εξασφαλίζεται με τον Καλλικράτη η εύρυθμη και σωστή λειτουργία των ΟΤΑ ή είναι αφορμή για μείωση προσωπικού και απολύσεις;
-Κάθε νέα διοικητική μεταρρύθμιση στόχο έχει την εύρυθμη λειτουργία της και επειδή προστίθενται νέες αρμοδιότητες στον ΟΤΑ θα ήταν άδικο το λιγότερο να μιλάμε για κίνδυνο περιορισμού του αριθμού των υπαλλήλων. Ίσα-ίσα πιστεύω ότι για να ανταποκριθούμε στις νέες αρμοδιότητες, θα χρειασθεί ενίσχυση του προσωπικού.

-Απ όσο γνωρίζω θα είστε υποψήφιος στον νέο διευρυμένο Δήμο. Ξεκινήσατε τις επαφές σας στο νέο κομμάτι του Δήμου που είναι η Προσοτσάνη;
-Εύλογο είναι από τη στιγμή που διεκδικώ την ηγεσία του νέου Δήμου, να έχω τις επαφές μου και με νέους συνδημότες μου. Δίκαιο είναι να υπάρχει μια ευρύτερη συμμετοχή και ισόνομη πολιτών από όλο το γεωγραφικό διαμέρισμα. Εκείνο που θα ήθελα να σας κάνω γνωστό είναι ότι δεν κυριαρχούμε από βιασύνη στην επιλογή. Αυτή γίνεται με καθαρά αξιοκρατικά κριτήρια, βάσει των οποίων θα αντιμετωπισθούν με επιτυχία όλα τα προβλήματα των συνδημοτών μου, τα οποία θα ανακύπτουν στην πορεία της διοίκησης του Δήμου.

-Νέος, μεγαλύτερος Δήμος που απαιτεί μεγαλύτερο αριθμό υποψηφίων Δημοτικών και τοπικών συμβούλων. Αντιμετωπίζετε δυσκολίες στην συγκρότηση του ψηφοδελτίου;
-Είναι φυσικό να υπάρχουν κάποιες δυσκολίες. Όταν όμως γνωρίζει κάποιος καλά την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής του, τότε οι δυσκολίες ξεπερνώνται εύκολα. Εξάλλου η εμπειρία μου στο χώρο της Τ.Α. με έχει ενισχύσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μη θεωρώ το πρόβλημα δυσεπίλυτο.

“Η Τ.Α. είναι ένα μεγάλο σχολείο, είναι μια χρήσιμη και γόνιμη εμπειρία”

-Πότε θα ανακοινώσετε ονόματα υποψηφίων της Δημοτικής σας παράταξης;
-Υπάρχει χρόνος για κάτι τέτοιο. Κάντε λίγη υπομονή και θα δείτε την επιλογή μου, η οποία πιστεύω ότι θα τύχει της έγκρισης σας.

-Πως βλέπετε τον θεσμό της Αιρετής Περιφέρειας και τον Αντιπεριφερειάρχη; Είναι βήμα προς τα μπρος ή θα υπάρξουν προβλήματα στην εφαρμογή του;
-Πάντοτε στην εφαρμογή νέων θεσμών τα προβλήματα είναι υπαρκτά. Άλλο θεωρία και άλλο πράξη. Είναι υπόθεση κυρίως αυτών που θα επωμισθούν το βάρος της εφαρμογής ενός τέτοιου ρηξικέλευθου θεσμού. Αλλά και η ίδια η οργανωμένη πολιτεία έχει χρέος να σταθεί δίπλα τους με γνώμονα πάντοτε το συμφέρον του λαού και μακριά από οποιεσδήποτε άλλες σκοπιμότητες, καθόλου τιμητικές για γνήσιους ηγέτες.

-Σας απασχόλησε η περίπτωση να είστε υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης για τον Ν. Δράμας
-Νομίζω πως ο ρόλος του Δημάρχου και μάλιστα επιτυχημένου με νέες αρμοδιότητες, είναι πιο γοητευτικός. Έρχεσαι σε άμεση επαφή με το λαό, αφουγκράζεσαι τα προβλήματα τους καλύτερα είσαι μαζί τους δίνεις τη μάχη για την εύστοχη επιλογή τους. Ζεις καθημερινά μαζί του, δεν είσαι απόκοσμος ούτε και απόμακρος.

-Παρά τη μικρή ηλικία σας, έχετε τεράστια εμπειρία στα κοινά. 8 χρόνια κοινοτάρχης Αργυρούπολης, 12 χρόνια Δήμαρχος Σιταγρών... Ισχύει τελικά ότι η τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένα μεγάλο σχολείο;
-Αναμφίβολα η Τ.Α είναι ένα μεγάλο σχολείο είναι μια χρήσιμη και γόνιμη εμπειρία, που συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και του χαρακτήρα σου. Αυτό βέβαια συμβαίνει όσον αφορά και ταν χαρακτήρα σου. Αυτό βέβαια συμβαίνει όταν αγαπάς το λαό και μάχεσαι με όλες σου τις δυνάμεις για το καλό του. Δεν πρέπει να λησμονούν όλοι, όσοι ασχολούνται με την Τ.Α. ότι αυτή δεν είναι ένας στίβος ικανοποίησης των εγώ, των προσωπικών φιλοδοξιών και της αποκόμισης οικονομικών οφελών. Είναι ένα αγώνισμα που συνοδεύεται από πικρία, πόνο, αγωνία και σκληρή δοκιμασία. Δεν είναι μια ευκαιρία καλοπέρασης, αλλά μια συνεχή πορεία προς το Γολγοθά και την πορεία αυτή την κάνουν μόνο όσοι αγαπούν το λαό. Αυτό πρέπει να έχουν βάλει καλά στο μυαλό τους όσοι αναμειγνύονται στη διαχείριση των κοινών.

“Η Αυτοδιοίκηση είναι ένα «αγώνισμα» που συνοδεύεται από πικρία, πόνο, αγωνία και σκληρή δοκιμασία”

-Η πορεία σας στα κοινά έχει ένα μεγάλο κεφάλαιο. Είναι ο Δήμος Σιταγρών. Ο Δήμος ξεκίνησε και ολοκληρώνει τη λειτουργία του με Δήμαρχο τον Θόδωρο Αθανασιάδη. Ποιες οι πιο σημαντικές στιγμές που ζήσατε κατά τη διάρκεια της θητείας σας;
-Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας έδωσα ότι καλύτερο διέθετε η ψυχή μου για τους συνδημότες μου και δε μπορούσε να γίνει αλλιώς. Είμαι βγαλμένος από τα σπλάχνα του λαού. Είμαι κομμάτι του. Έζησα και ζω κοντά και δίπλα του. Γι αυτό και όλο αυτό το χρονικό διάστημα, που μου εμπιστεύθηκε τις τύχες του και μάλιστα με ποσοστό, που θα το ζήλευε κάθε δημοκρατικός υποψήφιος φρόντισα να κάνω έργο ουσίας και όχι βιτρίνας. Έργο που άλλαξε σε μεγάλο βαθμό τη ζωή του. Χωρίς υπερβολή νιώθω υπερήφανος για το μέχρι σήμερα έργο μου.

-Κλείνοντας, τι θα θέλατε να προσθέσετε;
-Θα ήθελα να ανανεώσω την υπόσχεσή μου ότι θα συνεχίσω να διαθέτω απλόχερα τις δυνάμεις μου για το καλό των συνδημοτών μου. Δεν περιμένω προσωπικές ή ηθικές ή άλλες ικανοποιήσεις. Σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσω να κάνω το χρέος μου. Να κάνω αυτό που πρέπει να κάνει ένας αληθινός ηγέτης. Να μη βλάπτει ποτέ με τη θέληση του το λαό που αναλαμβάνει να διοικήσει. Λάθη είναι εύσημο να γίνονται. Κι ας μην ξεχνάμε ότι λάθη δεν κάνουν όσοι δεν παράγουν έργο. Αρκεί αυτά τα λάθη να διορθώνονται έγκαιρα και με μικρότερο κόστος. Ουδείς αλάνθαστος.
Κλείνοντας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά για την αγάπη με την οποία με περιβάλλετε αλλά και τη διάθεση σας να προβάλλετε το έργο μου. Γι' αυτή σας τη συμβολή δικαιωματικά κερδίζετε το δημόσιο έπαινο, αφού η λειτουργοί των ΜΜΕ αποτελείτε έναν από τους πυλώνες της δημοκρατίας, αυτού του τόσο ευαίσθητου πολιτεύματος, που μοιάζει με ευπαθές άνθος, το οποίο χρειάζεται ιδιαίτερη στοργή, γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος να μαραθεί προς μεγάλη ικανοποίηση του εχθρού.

 
Πηγή: Ψίθυροι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου