Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών στο Μενοίκιο


Έναν ισχυρό τεχνολογικό σύµµαχο, στον τοµέα της πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών στις δασικές εκτάσεις, αποκτά ο νοµός της Δράµας, µε την υιοθέτηση του Γεωγραφικού Συστήµατος Πληροφοριών, γνωστού και ως GIS (Geographical Informations Systems).
Το Σύστηµα Γεωγραφικών Πληροφοριών είναι ένα σύστηµα διαχείρισης χωρικών δεδοµένων και συσχετισµένων ιδιοτήτων. Πρόκειται για ένα ψηφιακό σύστηµα, ικανό να ενσωµατώσει, αποθηκεύσει, προσαρµόσει, αναλύσει και παρουσιάσει γεωγραφικά συσχετισµένες πληροφορίες.
Σε πιο γενική µορφή είναι ένα εργαλείο "έξυπνου χάρτη", το οποίο επιτρέπει στους χρήστες του να αποτυπώσουν µια περίληψη του πραγµατικού κόσµου, να δηµιουργήσουν διαδραστικά ερωτήσεις χωρικού ή περιγραφικού χαρακτήρα (αναζητήσεις δηµιουργούµενες από τον χρήστη), να αναλύσουν τα χωρικά δεδοµένα, να τα προσαρµόσουν και να τα αποδώσουν σε αναλογικά µέσα (εκτυπώσεις χαρτών και διαγραµµάτων) ή σε ψηφιακά µέσα (αρχεία χωρικών δεδοµένων, διαδραστικοί χάρτες στο Διαδίκτυο).
Σε σύγκριση µε τους απλούς χάρτες, ένα σύστηµα GIS έχει το πλεονέκτηµα ότι η αποθήκευση των δεδοµένων γίνεται χωριστά από την αναπαράστασή τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσµα τα ίδια δεδοµένα να µπορούν να αναπαρασταθούν µε διαφορετικούς τρόπους. Π.χ. µπορούµε να µεγενθύνουµε τον (ψηφιακό πλέον) χάρτη, να εµφανίσουµε συγκεκριµένες µόνο περιοχές, να κάνουµε υπολογισµούς αποστάσεων µεταξύ τοποθεσιών, να δηµιουργήσουµε πίνακες που να δείχνουν τα διάφορα χαρακτηριστικά του χάρτη, να υπερθέσουµε επιπλέον πληροφορία πάνω στο χάρτη, ακόµα και να αναζητήσουµε ποιές είναι οι καλύτερες τοποθεσίες για να ιδρύσουµε τα επόµενα καταστήµατά µας! Επιπλέον ένα σύστηµα GIS έχει όλα εκείνα τα πλεονεκτήµατα από τη χρήση των Η/Υ όπως, διαχείριση µεγάλων ποσοτήτων δεδοµένων εύκολα και γρήγορα κλπ.
Στο νοµό της Δράµας έχουν, ήδη, ξεκινήσει τα πρώτα βήµατα υλοποίησης του έργου, το οποίο εντάσσεται στο µέτρο 2.4 του Ε.Π. Κοινωνία της Πληροφορίας 2000 – 2006, µε στόχο την ανάπτυξη ενός ολοκληρωµένου Συστήµατος Πυροπροστασίας της περιοχής του όρους Μενοικίου και ειδικότερα στο επίπεδο πρόληψης, αντιµετώπισης και ελέγχου των δασικών πυρκαγιών.
Απώτερος σκοπός είναι αποτελεσµατική παρακολούθηση και προστασία του ανεκτίµητου δασικού και φυσικού περιβάλλοντος του Μενοικίου, από τις φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές), η ενίσχυση της αειφορικής διαχείρισης της περιοχής και η συµβολή στην αναβάθµιση της ποιότητας ζωής, στην προστασία του περιβάλλοντος και στη βιώσιµη ανάπτυξη της συγκεκριµένης ορεινής περιοχής..
Μάλιστα σε σύσκεψη που θα πραγµατοποιηθεί την Πέµπτη 14 Μαΐου 2009, στη νοµαρχία Δράµας, θα συζητηθεί η επιλογή και ο καθορισµός των χώρων εγκατάστασης του εξοπλισµού, του λογισµικού και των εφαρµογών του συστήµατος, ενώ θα οριστούν οι υπάλληλοι και τα στελέχη των εµπλεκοµένων υπηρεσιών που θα εκπαιδευτούν για τις ανάγκες του έργου.


Υπενθυµίζεται ότι το έργο θα υλοποιηθεί σε τέσσερις φάσεις:
Α’ Φάση: Δηµιουργία ορθοφωτοχαρτών, συλλογή και ψηφιοποίηση χαρτογραφικών δεδοµένων και περιγραφικών χωρικών πληροφοριών.
Β´ Φάση: Δηµιουργία τού Γεωγραφικού Συστήµατος Πληροφοριών - Ανάπτυξη των εφαρµογών πρόληψης, αντιµετώπισης και ελέγχου δασικών πυρκαγιών στο όρος Μενοίκιο – Δηµιουργία Θεµατικών Χαρτών.
Γ´ Φάση: Προµήθεια και εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισµού και λογισµικού – Εγκατάσταση του πληροφοριακού συστήµατος στη Ν.Α. Δράµας και εκπαίδευση του προσωπικού.
Δ Φάση: Δηµιουργία και φιλοξενία (hosting) διαδικτυακής πύλης (portal) τού έργου.
Πηγή: Ηχώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου