Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

Ανησυχία για την ζωονόσο του πνευματάνθρακα

Ανησυχία επικρατεί στη περιοχή της Δράµας, καθώς έκανε την εµφάνισή της η ζωονόσος του πενυματάνθρακα. Το θέµα των κρουσµάτων πνευµατάνθρακα σε βοοειδή, σε ορεινή περιοχή της Δράµας έφτασε στη Βουλή, µε ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αµµανατίδου-Πασχαλίδου. Η βουλευτής µιλά για 7 κρούσµατα, η Νοµαρχία Δράµας για δύο και οι ντόπιοι στη Μικρόπολη, στο χωριό που καταγράφηκε το πρόβληµα, κάνουν λόγο για 30 νεκρά ζώα από τη νόσο του πνευµατάνθρακα. Η βουλευτής αναφέρει ότι η νόσος µεταδίδεται από ζώο σε άνθρωπο, ενώ οι κτηνίατροι της Νοµαρχίας Δράµας ότι δεν µεταδίδεται. Πάντως, η ανακοίνωση της Νοµαρχίας ήρθε µε µεγάλη καθυστέρηση, αφού πρώτα τηρήθηκε σιγή ιχθύος για αρκετές µέρες, µετά τις δηµοσιογραφικές αποκαλύψεις.
Στην ερώτησή της, προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, Αλέκο Κοντό, κι Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο, η βουλευτής Β´ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Ευαγγελία Αµµανατίδου-Πασχαλίδου, επισηµαίνει: «Ανησυχία επικρατεί στις περιοχές των νοµών Καστοριάς και Δράµας, καθώς έκανε την εµφάνισή της η ζωονόσος του άνθρακα, εξαιτίας της οποίας το τελευταίο διάστηµα πέθαναν τρία ζώα στην περιοχή του Γράµµου και επτά στην ύπαιθρο της Δράµας. Όσον αφορά για τα κρούσµατα της νόσου που εντοπίστηκαν σε κοπάδια βοοειδών του νοµού Δράµας έχει δοθεί εντολή να εµβολιαστούν όλα τα ζώα, καθότι οι κτηνοτρόφοι δεν τα είχαν εµβολιάσει για να αποφύγουν το κόστος του εµβολιασµού. Επιπλέον, κατά πληροφορίες, κρούσµατα άνθρακα εµφανίστηκαν και σε κοπάδια στο νοµό Σερρών. Κατά τους κτηνιάτρους, το µικρόβιο του άνθρακα υπάρχει σε µορφή σπόρου στα λιβάδια. Η νόσος είναι δυνατόν να προσβάλει και τον άνθρωπο, µόνο όµως στην περίπτωση που έρθει σε επαφή µε το άρρωστο ζώο.
Δηλαδή ή να το καταναλώσει ή µέσω αµυχών στο δέρµα όταν κάποιος σφάζει το άρρωστο ζώο. Γι’ αυτό και απαιτούνται αυστηρά µέτρα ασφαλείας για την µεταφορά και τον ενταφιασµό των νεκρών ζώων. Τα συµπτώµατα της νόσου στον άνθρωπο εµφανίζονται µε υψηλό πυρετό και µε δερµατοπάθεια που εκδηλώνεται µε ασυνήθιστα µαύρα σπυριά. Στην περιοχή του Γράµµου είχαν εµφανιστεί κρούσµατα άνθρακα τη δεκαετία του ’80 και την περίοδο 1992-93. Ο βοσκότοπος της περιοχής σύµφωνα µε κτηνίατρο θεωρείται «ανθρακόπληκτος» και φέτος η αυξηµένη υγρασία και θερµοκρασία που επικρατούν ευνοούν το µικρόβιο του άνθρακα, ενώ για πολλά χρόνια το φαινόµενο θα παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις. Κατόπιν των παραπάνω, ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:
Αν είναι σε γνώση του προβλήµατος και ποια άµεσα µέτρα θα λάβει για την αντιµετώπισή του.
Ποιος έχει την ευθύνη παρακολούθησης της επικίνδυνης νόσου του άνθρακα και αν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για ασφαλείς προβλέψεις, ιδιαίτερα σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί «ανθρακόπληκτες».
Προτίθεται να χορηγήσει εµβόλια σε όλους τους κτηνοτρόφους των επικίνδυνων περιοχών, προκειµένου να εµβολιάσουν τα ζώα τους».
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νοµαρχίας Δράµας, πάντως, επιχείρησε να υποβαθµίσει το θέµα, αφού προηγουµένως τήρησε σιγή ιχθύος τις πρώτες ηµέρες, δίχως να εκδώσει καµία ανακοίνωση. Σύµφωνα µε τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Δράµας δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τον πνευµατάνθρακα που εµφανίστηκε σε κοπάδι βοοειδών στην περιοχή της Μικρόπολης. «Ο Πνευµατάνθρακας δεν είναι ζωοανθρωπονόσος και δε µεταδίδεται στον άνθρωπο» υποστηρίζεται στη σχετική ανακοίνωση της Νοµαρχίας Δράµας, στην οποία επίσης επισηµαίνεται:
«Προσβάλλει κυρίως τα βοοειδή και τα πρόβατα και σπάνια τις αίγες. Εκδηλώνεται την άνοιξη και το φθινόπωρο. Η νόσος προλαµβάνεται µε προληπτικό εµβολιασµό των ζώων πριν από την αναχώρησή τους από το στάβλο για τις θερινές βοσκές. Στην περίπτωση του κρούσµατος στη Μικρόπολη, δεν είχε γίνει εµβολιασµός από τον κτηνοτρόφο παρά τις υποδείξεις τής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας. Υποχρεωτική είναι η ταφή σε ικανό βάθος των προσβληθέντων ζώων, όπως και έγινε στη Μικρόπολη, σύµφωνα µε τις οδηγίες των Κτηνιάτρων».
Τέλος, σας γνωστοποιούµε την ανακοίνωσε που έστάλει από την Νοµαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράµας: «Προς αποφυγή παρερµηνείας ή παρανοήσεως λόγω της διατύπωσης στη δεύτερη παράγραφο της επιστολής-οδηγίας που απέστειλε η Διεύθυνση Κτηνιατρικής προς τους Κτηνοτρόφους του Νοµού Δράµας, διευκρινίζεται και επαναβεβαιώνεται κατηγορηµατικά ότι οι θάνατοι των βοοειδών στη Μικρόπολη Δράµας οφείλονται σε Πνευµατάνθρακα και σε καµία περίπτωση στην ασθένεια του άνθρακα. Επισηµαίνουµε ότι η επιστολή-οδηγία εστάλη προς τους Κτηνοτρόφους του Νοµού µε στόχο να τους υπενθυµίσει το σύνολο των υποχρεώσεών τους τόσο όσο προς το διοικητικό σκέλος όσο και ως προς το θέµα της υγιεινής των ζώων, τις ασθένειες και τους αναγκαίους εµβολιασµούς. Κατά τα λοιπά, ισχύει το από 14-7-08 Δελτίο Τύπου της Ν.Α. Δράµας σύµφωνα µε το οποίο η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Δράµας διαβεβαιώνει ότι ουδείς λόγος ανησυχίας συντρέχει για το εµφανισθέν κρούσµα Πνευµατάνθρακα στη Μικρόπολη».


Πηγή ΗΧΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου