Τετάρτη 30 Ιουλίου 2008

Πνευματάνθρακας, Άμεση η παρέμβαση του Νομάρχη Δράμας, κ. Κων/νου Ευμοιρίδη

Άμεση η παρέμβαση του Νομάρχη Δράμας, κ. Κων/νου Ευμοιρίδη


ΝΕΚΡΑ ΑΡΚΕΤΑ ΖΩΑ ΠΟΥ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΘΑΦΤΗΚΑΝ

Άμεση η παρέμβαση του Νομάρχη Δράμας, κ. Κων/νου Ευμοιρίδη, απών ο Διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας κ. Δημήτρης Οικονόμου από το Βουνό..!!


Παρών όμως στο γραφείο του Νομάρχη…•


Εντολή για άμεσο θάψιμο των νεκρών ζώων από το Νομάρχη Δράμας, ενώ όταν ενημερώθηκε ο Διευθυντής της κτηνιατρικής κ. Δημήτρης Οικονόμου και ρωτήθηκε γιατί δεν ανεβαίνει στ βουνό το Σάββατο το πρωί… η απάντηση του ήταν αφοπλιστική… «δεν με κάλεσε κανένας»..!!•


Το πρόβλημα ήταν γνωστό εδώ και 13 ημέρες αλλά ο Νομάρχης εξ αιτίας της ολιγωρίας των υπηρεσιών, ενημερώθηκε από την τηλεοπτική εκπομπή «παρά πέντε» της TVΔ•


Μεγάλες και οι ευθύνες και των κτηνοτρόφων που δεν «επένδυσαν» το πολύ μισό ευρώ ανά ζώο προκειμένου να μη συμβεί αυτό που συνέβη…•


Γιώργος Κάργας: (Πρόεδρος Νομαρχιακού Συμβουλίου- Κτηνίατρος):


Η Νομαρχία με εντολή του Νομάρχη κ. Ευμοιρίδη έσπευσε άμεσα στον τόπο που υπήρχε το πρόβλημα για να δώσει λύση.


Ας ελπίσουμε πως θα σταματήσει εδώ το κακό και καλό θα κάνουν οι κτηνοτρόφοι να εμβολιάζουν τα ζώα τους προκειμένου να αποφεύγουν τέτοιου είδους καταστάσεις».• Κων/νος Καραβάς ( Αντινομάρχης Γεωργίας και Κτηνοτροφίας):


Υποσχέθηκα πως θα έρθω εδώ στο Μενοίκιο και ήρθα.


Ενημερώθηκα από την εκπομπή «παρά πέντε» και αν είχαμε ενημερωθεί νωρίτερα, (εννοώντας από τις υπηρεσίες), το πρόβλημα δεν θα έπαιρνε τέτοιες διαστάσεις».•


Δημήτρης Οικονόμου (Διευθυντής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας) μιλώντας στην TVΔ:


Ενημέρωσα την ίδια ημέρα τον Νομάρχη Δράμας και πήγα στο γραφείο του στις 6 και 30 το πρώϊ»


Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε όταν άρχισαν να πέφτουν στο έδαφος η μία μετά την άλλη οι αγελάδες σε περιοχή του Μενοικίου όρους σε απόσταση μιάμισης ώρας από την Μικρόπολη Δράμας.


Χρειάστηκαν 13 ημέρες και δύο τηλεοπτικές εκπομπές στην TVΔ (εκπομπή «παρά πέντε» ) καθώς και συχνές αναφορές στα δελτία ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού , προκειμένου να ενημερωθεί ο Νομάρχης Δράμας κ. Κων/νος Ευμοιρίδης, ώστε να δώσει άμεση εντολή την Παρασκευή το βράδυ και να αποφασίσουν τελικά οι «ανευθυνουπέυθυνοι» πως πρέπει κάτι να γίνει, προκειμένου τα άψυχα κουφάρια των ζώων να θαφτούν εκεί που ήταν ξαπλωμένα αρκετές ημέρες και είχε αρχίσει η αποσύνθεση τους.


Δυστυχώς η Κτηνιατρική υπηρεσία όπως αποδείχτηκε γνώριζε το θέμα 13 ολόκληρες ημέρες και είχε μεν συστήσει στους κτηνοτρόφους να εμβολιάσουν τα ζώα τους, χωρίς ωστόσο να διαπιστώσει αν αυτό έγινε, ώστε να μην υπάρξει ζημιά στη ζωικό κεφάλαιο του νομού μας και κυρίως να μην εξαπλωθεί περισσότερο η ασθένεια αυτή που είναι πολύ επικίνδυνη.


Ο Νομάρχης της Δράμας επέστρεψε λοιπόν Παρασκευή βράδυ από τη Χαλκιδική συμμετέχοντας στη συνεδρίαση της Ε.Ν.Α.Ε αλλά και της HELLADA και παρακολουθώντας σε επανάληψη την τηλεοπτική εκπομπή «παρά πέντε», της TVΔ διαπίστωσε πως το πρόβλημα του Πνευματάνθρακα εξαπλώνεται με πολύ γρήγορους και επικίνδυνους ρυθμούς.


Έδωσε λοιπόν εντολή στις 10 και 30 το βράδυ σε μηχάνημα έργου αλλά και στον Γιώργο Κάργα ( Πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου και κτηνίατρο) να συνοδεύσει το μηχάνημα στον τόπο της καταστροφής και να επιβλέψει την ταφή των ζώων που βρίσκονταν εκεί και ορισμένα από αυτά ήταν και σε κατάσταση αποσύνθεσης.


Με απούσα τη Νομαρχιακή Αντιπολίτευση και συγκεκριμένα τον κ. Χριστόφορο Κορυφίδη καθώς και τον Νομαρχιακό Σύμβουλο (κατάγεται από την Μικρόπολη) κ. Κώστα Μιχαηλίδη, καθώς και τον Δήμαρχο της Προσοτσάνης κ. Βασίλη Φατράλη, ο οποίος δήλωσε πως δεν μπορούσε να ήταν παρών διότι αφ ενός το θέμα δεν ήταν της αρμοδιότητας του αλλά είχε να πάει και σε εκδηλώσεις..!! και παρόντες όμως τον κ. Γιώργο Κάργα, Πρόεδρο Νομαρχιακού Συμβουλίου και Κτηνίατρο, τον κ. Κων/νο Καραβά, Αντινομάρχη με αντικείμενο την Γεωργία και την Κτηνοτροφία καθώς και τον Αντιδήμαρχο του Δήμου Προσοτσάνης κ. Νίκο Σμολοκτό (κατάγεται από την Μικρόπολη) οι εκπρόσωποι των φορέων γύρω στις 10 και μισή το πρωί ήταν στο Μενοίκιο και ξεκίνησε η ταφή όσων ζώων ήταν ορατά και μπορούσαν να εντοπισθούν.Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως τόσο η Νομαρχιακή Σύμβουλος κ. Νίκη Κεφαλίδου όσο και ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Γιάννης Στεφανίδης ήταν σε άμεση επαφή με τους εμπλεκόμενους και ενημερωνόταν για την εξέλιξη της επιχείρησης καθ όλη την διάρκεια της ημέρας αλλά και τις προηγούμενες μέρες που το θέμα είχε πάρει την απαιτούμενη δημοσιότητα.Δελτίο Τύπου από τη Νομαρχία…κατόπιν ενημέρωσης της Κτηνιατρικής υπηρεσίας…Δελτίο τύπου απέστειλε η Νομαρχία Δράμας και συγκεκριμένα το γραφείο τύπου στο οποίο αναφέρονται τα παρακάτω:


Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Δράμας δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τον Πνευματάνθρακα που εμφανίστηκε σε κοπάδι βοοειδών στην περιοχή τής Μικρόπολης.


Ο Πνευματάνθρακας δεν είναι ζωοανθρωπονόσος και δε μεταδίδεται στον άνθρωπο. Προσβάλλει κυρίως τα βοοειδή και τα πρόβατα και σπάνια τις αίγες. Εκδηλώνεται την άνοιξη και το φθινόπωρο.


Η νόσος προλαμβάνεται με προληπτικό εμβολιασμό των ζώων πριν από την αναχώρησή τους από το στάβλο για τις θερινές βοσκές.


Στην περίπτωση του κρούσματος στη Μικρόπολη, δεν είχε γίνει εμβολιασμός από τον κτηνοτρόφο παρά τις υποδείξεις τής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας.


Υποχρεωτική είναι η ταφή σε ικανό βάθος των προσβληθέντων ζώων, όπως και έγινε στη Μικρόπολη, σύμφωνα με τις οδηγίες των Κτηνιάτρων.


Επίσης, κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας ή πανικού δεν υπάρχει για τη Δράμα για περίπτωση εμφανίσεως κρούσματος Κριμαϊκού πυρετού.


Σύμφωνα με τον καθηγητή τής Ιατρικής Σχολής, κ. Αντώνιο Αντωνιάδη, το δείγμα αίματος της δεκάχρονης στην Αλεξανδρούπολη ήταν αρνητικό.


Εν τω μεταξύ, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Δράμας συμμετείχε στη σύσκεψη που έγινε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης την Παρασκευή, υπό την προεδρία τού Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κωνσταντίνου Κιλτίδη, και με τη συμμετοχή δύο καθηγητών τού Α.Π.Θ., του Προέδρου τού ΕΘΙΑΓΕ και των Διευθυντών 12 Κτηνιατρικών Διευθύνσεων Νομών, οι οποίοι συνορεύουν με την Αλβανία, τη FYROM, τη Βουλγαρία και την Τουρκία.


Αποφασίστηκε για λόγους προληπτικούς να γίνει επιδημιολογική έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και σε ποιο βαθμό υπάρχει παρουσία τού ιού τού κριμαϊκού αιμορραγικού πυρετού σε ελληνικά κοπάδια που βρίσκονται σε ακτίνα πέντε (5) χιλιομέτρων από τα βόρεια σύνορα της χώρας.


Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής τής Ν.Α. Δράμας θα αποστείλει 70 δείγματα στο εργαστήριο Μικροβιολογίας τής Ιατρικής Σχολής τού Α.Π.Θ.Σύμφωνα με τον καθηγητή, κ. Αντωνιάδη, είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που γίνεται προληπτική έρευνα χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει μόλυνση».





Για όλα φταίνε οι Δημοσιογράφοι…που είναι αδιάβαστοι..!!





Σύσκεψη στο γραφείο του Νομάρχη Δράμας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 15 Ιουλίου με παρόντες τον Διευθυντή τη Κτηνιατρικής υπηρεσίας κ. Δημήτρη Οικονόμου, τους Κτηνιάτρους κ.κ. Σταμάτη Μαλαματίνη και Ανδρέα Ανδρεάδη, τον Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο Προσοτσάνης κ.κ. Βασίλη Φατράλη και Νίκο Σμολοκτό, τον Πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου και Κτηνίατρο κ. Γιώργο Κάργα, καθώς και έναν μόνο Κτηνοτρόφο της περιοχής στον οποίο παρουσιάστηκε το πρόβλημα.


Παρών επίσης στο γραφείο του Νομάρχη Δράμας ήταν και ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Κώστας Μιχαηλίδης, ενώ απουσίαζε ο Αντινομάρχης υπεύθυνος για τα Γεωργικά και Κτηνοτροφικά θέματα κ. Κων/νος Καραβάς.


Ο Νομάρχης στη σύντομη αναφορά και τοποθέτησή του είπε πως κανονικά θα έπρεπε να αποδοθούν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι αν και είχαν ενημερωθεί από την Κτηνιατρική υπηρεσία προκειμένου να προβούν σε εμβολιασμό του ζωικού τους κεφαλαίου , εν τούτοις δεν το έπραξαν.


Ζήτησε παράλληλα από την Κτηνιατρική υπηρεσία να κοιτάξουν μήπως και μπορούν να αποζημιωθούν οι Κτηνοτρόφοι, κάτι για το οποίο κατά την συγκεχυμένη εκτίμηση των Κτηνιάτρων δεν μπορεί να γίνει.


Ο Νομάρχης είχε μπροστά του έγγραφα από τον ΕΛΓΑ που στο παρελθόν έχουν αποζημιώσει για διάφορες παθήσεις ζωικό κεφάλαιο και μέσα σε αυτές τις περιπτώσεις ήταν και ο Πνευματάνθρακας.


Ανάλογο δελτίο τύπου από το διαδίκτυο προσκόμισε και ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Κώστας Μιχαηλίδης.


Ο Νομάρχης τους συνέστησε να δουν το θέμα και να τον ενημερώσουν, ενώ παράλληλα έδωσε εντολή να γίνουν ενημερώσεις στους Κτηνοτρόφους ανά Δήμο και να σταλούν επιστολές σε όλους που να ενημερώνουν και να παροτρύνουν να προβούν σε εμβολιασμούς στο ζωικό τους κεφάλαιο.


Ο Διευθυντής της Κτηνιατρικής προέβαλε χλιαρές αντιρρήσεις για την σύνταξη και αποστολή των επιστολών κάτι που ανάγκασε τον κ. Ευμοιρίδη να του πει πως θα αναλάβει ο ίδιος ο Νομάρχης να στείλει με έξοδα δικά του τις συγκεκριμένες επιστολές..!!


Επίσης ο Διευθυντής της Κτηνιατρικής άφησε αιχμές για την προβολή του θέματος από την τηλεόραση και ούτε λίγο ούτε πολύ άφησε να εννοηθεί πως υπεύθυνοι για την όλη κατάσταση είμαστε εμείς οι Δημοσιογράφοι.


Φυσικά για απολύμανση της περιοχής δεν μπήκε κανένα θέμα αν και κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στο Μενοίκιο ο αρμόδιος Αντινομάρχης κ. Καραβάς όπου ήταν παρών, αναρωτήθηκε για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας.


Τέλος σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Διευθυντής της Κτηνιατρικής, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόσκληση της TVΔ και συγκεκριμένα εμφανίστηκε στην εκπομπή της Χαρούλας Παπατάσιου, «άδειασε» ουσιαστικά τον Νομάρχη Δράμας λέγοντας δημοσίως πως τον είχε ενημερώσει από την πρώτη ημέρα και πως πήγε στο γραφείο του στις 6 και μισή το πρωί, κάτι για το οποίο σηκώνει πολύ συζήτηση δεδομένου πως ο Νομάρχης ενημέρωσε τον υπογράφοντα την Παρασκευή το βράδυ πως βλέποντας την επανάληψη της εκπομπής «παρά πέντε» ενημερωνόταν για το θέμα.Στο τέλος της τηλεοπτικής του εμφάνισης ο κ. Οικονόμου ανέφερε επίσης πως για να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι από τον ΕΛΓΑ θα πρέπει να δείξουν τα ενώτια (πλαστικά ταμπελάκια με τον κωδικό του ζώου) και τα αυτιά των νεκρών ζώων , προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της αποζημίωσης.


Αυτό σημαίνει πρακτικά πως για να αποζημιωθούν θα πρέπει να γίνει εκταφή των νεκρών μοσχαριών, έτσι ώστε να κόψουν τα αυτιά οι κτηνοτρόφοι και μαζί με τα ενώτια να τα προσκομισθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες ;;;


Θεωρώ πως αυτά που λέγονται δημοσίως είναι αστειότητες και θα πρέπει τέτοιου είδους θέματα να αντιμετωπίζονται με περισσότερη σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους τους εμπλεκόμενους (σχετικούς και άσχετους)


Κίνδυνος λοιπόν σύμφωνα με την Κτηνιατρική υπηρεσία δεν υπάρχει και αναμένουμε να ξεκινήσει η ενημέρωση των Κτηνοτρόφων από την αρμόδια υπηρεσία καθώς και να συντάξουν την ανάλογη επιστολή (εντολή που έδωσε ο Νομάρχης ) προκειμένου εκείνος να την αναπαράγει και να την αποστείλει στους κτηνοτρόφους , μια και ο όγκος των επιστολών είναι μεγάλος (περίπου δύο χιλιάδες), σύμφωνα με την χλιαρή αντίδραση στο γραφείο του Νομάρχη κατά την σύσκεψη του Διευθυντή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του Νομού Δράμας.


Εν αναμονή λοιπόν εξελίξεων στην Κτηνιατρική υπηρεσία.







Πηγή: http://www.ergasia-press.gr Ρεπορτάζ Σπύρος Λάτσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου