Δευτέρα 23 Ιουνίου 2008

Χρήσιμες πληροφορίες για Ιδιοκτήτες Ακινήτων

ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΕΠΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Απαραίτητα Έγγραφα Ιδιοκτήτη
1) Φωτοτυπία ταυτότητας
2) Φορολογική ενημερότητα
3) Αδεια-κάτοψη-τοπογραφικό (Πολεοδομία-αίτηση με το συμβόλαιο και μετά υπογραφή του τοπογραφικού από μηχανικό με τις δηλώσεις του νόμου 651 .
4) ΤΑΠ από Δήμο (Με απόδειξη της ΔΕΗ και το Συμβόλαιο )
5) Εκκαθαριστικό
6) Πιστοποιητικό ότι δεν χρωστάει αν είναι από γονική παροχή η κληρονομιά
7) Τίτλος κυριότητας (συμβόλαιο)
8) Μεταγραφή στο υποθηκοφυλάκειο πχ. Δράμας
Τι είναι πλήρης κυριότητα; Στην πλήρη κυριότητα περιλαμβάνεται η ψιλή κυριότητα και μαζί η επικαρπία. Αυτός που έχει την πλήρη κυριότητα έχει στην κυριότητά του το 100% του ακινήτου. Το χρησιμοποιεί όπως εκείνος θέλει, εισπράττει τα εισοδήματα που προκύπτουν από αυτό και τα φορολογείται.

Τι είναι ψιλή κυριότητα; Είναι το ποσοστό της πλήρους κυριότητας. Αυτός που είναι ψιλός κύριος δεν εισπράττει τα εισοδήματα από το ακίνητο και δεν φορολογείται για τα εισοδήματα που προκύπτουν από αυτό, ούτε έχει δικαίωμα να το νέμεται. Όταν εκλείψει ο επικαρπωτής η ψιλή κυριότητα συνενώνεται με την επικαρπία και αυτός που έχει την ψιλή κυριότητα αποκτά την πλήρη κυριότητα.

Τι είναι επικαρπία; Είναι το ποσοστό της πλήρους κυριότητας. Αυτός που είναι επικαρπωτής εισπράττει τα εισοδήματα από το ακίνητο και φορολογείται για τα εισοδήματα που προκύπτουν από αυτό. Ο επικαρπωτής έχει δικαίωμα να το νέμεται και να το χρησιμοποιεί όπως εκείνος κρίνει. Όταν εκλείψει ο επικαρπωτής η επικαρπία συνενώνεται με την ψιλή κυριότητα και αυτός που έχει την ψιλή κυριότητα αποκτά την πλήρη κυριότητα

Γενικά Στοιχεία Ακινήτων
Τι είναι η Αντικειμενική αξία ενός ακινήτου; Η αξία ενός ακινήτου όπως αυτή καθορίζεται από την ΔΟΥ. Συνήθως, και ιδίως στα αστικά κέντρα, η αξία αυτή είναι αρκετά χαμηλότερη της αγοραίας αξίας του ακινήτου. Υπάρχουν διάφορες συνιστώσες υπολογισμού της, όπως ο όροφος της κατοικίας, το εμβαδόν, το έτος κατασκευής, αν είναι γωνιακό ή όχι, αν υπάρχει πυροσβεστική υπηρεσία στην περιοχή και άλλες. Η αντικειμενική αξία είναι συνήθως και το τίμημα που αναγράφεται επί των συμβολαίων αγοράς και επί τούτης υπολογίζονται και οι όποιοι φόροι, το τέλος του υποθηκοφυλακείου, αλλά και οι αμοιβές του δικηγόρου και του συμβολαιογράφου.
Ποια είναι η Εμπορική / Αγοραία / Πραγματική Αξία Ακινήτου; Είναι η πραγματική αξία του ακινήτου στην αγορά και ορίζεται 100% από την προσφορά και τη ζήτηση, αλλά και πολύ συχνά από τις ικανότητες του Κτηματομεσιτικού σας Συμβούλου. Είναι η πραγματική αξία του ακινήτου στην αγορά και ορίζεται 100% από την προσφορά και τη ζήτηση, αλλά και πολύ συχνά από τις ικανότητες του Κτηματομεσιτικού σας Συμβούλου.
Τι είναι η Κάτοψη; Είναι το γενικό πλάνο ενός κτίσματος αποτυπωμένο πάνω σε χαρτί. Θα μπορούσε κανείς να το περιγράψει ως “αεροφωτογραφία” ενός κτίσματος του οποίου λείπει η σκεπή. Στην κάτοψη αναγράφονται με λεπτομέρεια όλα τα οριζόντια μεγέθη του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα από τοίχο ως τοίχο). Για την λήψη δανείου είναι υποχρεωτική η προσκόμιση του προς την τράπεζα, με σφραγίδα υπεύθυνου μηχανικού ή της πολεοδομίας. Αν ο ιδιοκτήτης ενός ακινήτου δεν έχει την κάτοψη του ακινήτου του μπορεί να τη βρει και να τη θεωρήσει στο τοπικό πολεοδομικό γραφείο. Το ίδιο ισχύει και για όλα τα συναφή έγγραφα (τοπογραφικό, πρόσοψη, άδεια οικοδομής, τροποποιητικές κτλ).
Τι είναι η Πρόσοψη; Αποτυπώνει την όψη - “φάτσα” του κτίσματος επί χάρτου και όπως και στην κάτοψη αναγράφει τα σχετικά εμβαδά από άκρη σε άκρη.
Τι είναι το τοπογραφικό Διάγραμμα; Είναι το αντίστοιχο της κάτοψης (σαν αεροφωτογραφία), αλλά αυτό μας προσδιορίζει τη θέση του οικοπέδου ή αγροτεμαχίου, καθώς και τα γειτονικά του ακίνητα. Πρέπει να αναγράφεται το συνολικό εμβαδόν, αλλά και το μέγεθος της κάθε πλευράς το οικοπέδου. Για να δοθεί άδεια δόμησης θα πρέπει να φέρει σφραγίδα από τοπογράφο ότι είναι άρτιο και οικοδομήσιμο.
Ποιοι είναι οι Ημιυπαίθριοι Χώροι; Οι ημιυπαίθριοι χώροι είναι δωμάτια κατοικίας άνευ του εξωτερικού τοίχου, το οποίο αν θα έκλεινε θα μετατρεπόταν σε κανονικό, αλλά παράνομο, δωμάτιο. Με το νέο σχέδιο νόμου (2006) οι χώροι αυτοί δεν καταργούνται αλλά περιορίζονται στο 15% του Συντελεστή Δόμησης του οικοπέδου και σε μέγιστες διαστάσεις 3,50m2X 1,80m2 ώστε να μη αποτελούν βιώσιμα δωμάτια στην περίπτωση όπου “κλειστούν”. Οι περισσότεροι κατασκευαστές πωλούσαν τους χώρους αυτούς ως κανονικά δωμάτια, με ελάχιστα μειωμένη τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο από ότι τα νόμιμα τετραγωνικά.
Ποια η σημασία της Κάθετης Ιδιοκτησίας (Σύσταση); Η συμβολαιογραφική πράξη που ορίζει τις ξεχωριστές ιδιοκτησίες (π.χ. διαμερίσματα), οι οποίες βρίσκονται σε ένα οικόπεδο. Διευκρινίζει τον όροφο της κάθε κατοικίας, αλλά και τα επιμέρους διαμερίσματα.
Τι σημαίνει Κοινό και Αδιαίρετο; Όταν ένα κτίσμα έχει περισσότερους από έναν ιδιοκτήτες και δεν έχει γίνει σύσταση καθέτου ιδιοκτησίας, τότε όλοι έχουν δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης όλων των χώρων του ακινήτου και κανένα αποκλειστικό δικαίωμα για κανένα τμήμα το ακινήτου αυτού.
Ποιος είναι ο Συντελεστής Δόμησης (Σ.Δ.); Είναι ο συντελεστής ο οποίος ορίζει το μέγιστο των τετραγωνικών μέτρων τα οποία επιτρέπεται να κτιστούν επί των οικοπέδων σε μια συγκεκριμένη περιοχή.
Ποιος είναι ο Συντελεστής Κάλυψης (Σ.Κ.); Είναι ο συντελεστής ο οποίος ορίζει το επιτρεπόμενο όριο κάλυψης ενός οικοπέδου με κτίσμα. Ποια είναι η έννοια της Αντιπαροχής; Είναι ο θεσμός όπου ο οικοπεδούχος μεταβιβάζει συμφωνημένο και εξ’ αδιαιρέτου ποσοστό του οικοπέδου του στον κατασκευαστή και κατά επακόλουθο στους αγοραστές που αυτός θα βρει, με αντάλλαγμα κάποιους χώρους από την νεοαναγειρόμενη οικοδομή. Με την πρωτότυπη αυτή «συμμαχία» οικοπεδούχων και κατασκευαστών ανοικοδομήθηκε η πλειοψηφία της ελληνικής επικράτειας τα τελευταία πενήντα χρόνια.
Τι είναι το Υποθηκοφυλάκειο; Είναι η υπηρεσία όπου καταγράφονται οι περιουσιακές μερίδες και συναλλαγές των πολιτών. Εκεί καταγράφονται και όλα τα βάρη, προσημειώσεις, διεκδικήσεις κτλ, που μπορεί να υφίστανται σε ένα ακίνητο.
Ποια η σημασία της έννοιας "Καπάρο - Αρραβώνας"; Για να “κλείσετε” ένα ακίνητο που σας άρεσε ώστε αυτό να μην διακινείται πλέον στην αγορά θα πρέπει να καταβάλετε προς τον κτηματομεσίτη ή τον ιδιοκτήτη ένα χρηματικό ποσό ως «καπάρο». Όσο πιο υψηλό είναι το καπάρο τόσο περισσότερο διαφαίνεται στα μάτια του ιδιοκτήτη και του Κτηματομεσίτη η σοβαρότητά σας ως αγοραστή και κατά συνέπεια τόσο πιο εξασφαλισμένη είναι η συμφωνία που κάνατε μέχρι την ημέρα των οριστικών συμβολαίων.
Τι είναι η Εντολή Υπόδειξης; Κάθε φορά που ένας κτηματομεσίτης επιδεικνύει ένα διαθέσιμο ακίνητο προς τον ενδιαφερόμενο, ο δεύτερος του υπογράφει την Εντολή Υπόδειξης, δηλαδή μια σύμβαση η οποία αποδεικνύει ότι η υπόδειξη πραγματοποιήθηκε. Κατά την στιγμή υπογραφής της Εντολής θα πρέπει να έχετε μαζί σας την αστυνομική σας ταυτότητα.
Τι είναι η Γραπτή Προσφορά Αγοράς και ποια η σημασία της; Όταν συμφωνήσετε για ένα ακίνητο φροντίστε η συμφωνία και οι όροι αγοράς να είναι γραπτά και να συμπεριλαμβάνουν τις υπογραφές όλων των συμβαλλομένων (αγοραστής – πωλητής – κτηματομεσίτης) ότι αποδέχονται τους όρους αυτούς. Αυτός είναι και ο ασφαλέστερος τρόπος να οδεύσετε προς τα οριστικά συμβόλαια χωρίς να γίνουν αλλαγές στα συμφωνημένα. Ο Κτηματομεσίτης σας θα πρέπει να συντάξει το Έντυπο της Προσφοράς για εσάς.
parverisrealestate.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου