Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Σπηλαιολογική Ομάδα - Σ.Χ.Ο Καβάλας ΣΠΗΛΑΙΟ '' ΓΚΙΑΟΥΡ ΝΤΕΡΕ ''-ΜΙΚΡΟΠΟΛΗ ΔΡΑΜΑΣ

Σε μικρή απόσταση από τη Μικρόπολη του Δήμου Προσοτσάνης Δράμας, στις υπώρειες του Μενοίκιου Όρους, υπάρχει ένα φυσικό σπήλαιο, με την ονομασία ΄΄Γκιαούρ Ντερέ ΄΄, το οποίο διανοίγεται σε μάρμαρα και ασβεστόλιθους της Μάζας της Ροδόπης,  στην τεκτονική ενότητα Παγγαίου.
    Σύμφωνα με τοπικούς θρύλους και ιστορίες το σπήλαιο ΄΄Γκιαούρ Ντερέ ΄΄ χρησίμευσε ως καταφύγιο των κατατρεγμένων Ελλήνων στην περιοχή της Μικρόπολης κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, ανάμνηση της οποίας είναι η τοπική ΄΄γιορτή του Θεού΄΄, η οποία διεξάγεται αδιάλειπτα από το 1885 …
    Η είσοδος του σπήλαιου βρίσκεται σε απότομη πλαγιά δυτικά του χωριού, με διαστάσεις 1Χ1m περίπου. Το μήκος του ξεπερνά τα 200 m., αυτό όμως που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη σπηλαιολόγο - σπηλαιοεξερευνητή, ήδη από τα πρώτα μέτρα, είναι η ποσότητα, ποιότητα και ποικιλία του υπάρχοντος σπηλαιοδιάκοσμου. 

    Σταλακτίτες, σταλαγμίτες, παραπετασματοειδείς σταλακτίτες (‘’κουρτίνες’’) , κολώνες, κοράλια, γκουρ, εκκεντρίτες , ελικτίτες κλπ. Στο τελευταίο τμήμα του σπηλαίου οι θάλαμοι γίνονται ιδιαίτερα στενοί και χαμηλοί, με περάσματα 20 – 25 cm, με εκπληκτικό όμως σπηλαιοδιάκοσμο. 
    Μολονότι η πρόσβαση στο σπήλαιο είναι δύσκολη λόγω της θέσης του, η χρήση του για λόγους ανάγκης ή τελετουργικούς πιστοποιείται από την ύπαρξη στους δύο πρώτους θαλάμους του σπηλαίου, όστρακων αποθηκευτικών αγγείων και αγγείων μεταφοράς, βυζαντινής εποχής. 
    Στα αξιοσημείωτα στοιχεία του σπηλαίου είναι και η παρουσία μεγάλης αποικίας νυχτερίδων και μεγάλων ποσοτήτων γουανό.



































 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου