Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Εκλογές Δήμου Προσοτσάνης 2010 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Βασίλη Φατράλη

 Βασίλης Φατράλης Δήμαρχος Προσοτσάνης

Κρίνει ότι για τον Δήμο Προσοτσάνης η συνένωση ήταν πολύ καλή αφού ο Δήμος Σιταγρών είναι κοντινός στην Προσοτσάνη. Δήμος που τα δημοτικά του διαμερίσματα έχουν συχνή επικοινωνία με την περιοχή.

Υπογραμμίζει ότι ο «Καλλικράτης» θα κριθεί στην πράξη και θέτει ως προτεραιότητες την καταπολέμηση της ανεργίας και την αποκέντρωση.
Επίσης αναφέρθηκε στα έργα που πραγματοποιήθηκαν στον Δήμο αυτήν την τετραετία.
Τέλος, δηλώνει ότι πολύ σύντομα θα δώσει στην δημοσιότητα το ψηφοδέλτιο της παράταξής του για τις Δημοτικές Εκλογές του Νοεμβρίου.
-κ. Δήμαρχε, πώς είδατε το σχέδιο «Καλικράτης» και την συνένωση των Δήμων Προσοτσάνης και Σιταγρών;
-Νομίζω ότι για τον Δήμο Προσοτσάνης η συνένωση ήταν πολύ καλή με δεδομένο ότι ο «Καλλικράτης» έπρεπε να προχωρήσει. Ο Δήμος Σιταγρών είναι ένας μικρός και «κοντινός» στην Προσοτσάνη Δήμος.
Ιδιαίτερα πολλά από τα δημοτικά του διαμερίσματα (Μικρόκαμπος, Μεγαλόκαμπος, Σιταγροί κλπ) έχουν συχνή επικοινωνία με την περιοχή μας.
-Πολλοί λένε ότι οι 5 Δήμοι είναι υπερβολή για τον νομό, όταν στην Καβάλα έχουμε 3 συν την Νήσο Θάσο. Πώς το σχολιάζετε;
-Συμφωνώ ότι ο «Καλλικράτης» έχει στόχευση την δημιουργία ισχυρών Δήμων, οι οποίοι για να πετύχουν τον στόχο τους πρέπει να είναι οργανωμένοι Δήμοι οι οποίοι δεν θα μπορέσουν από μόνοι τους να φέρουν χρήματα στην περιοχή τους και θα περιμένουν μόνο χρηματοδοτήσεις από την κεντρική εξουσία, όχι μόνο δεν θα πετύχουν τον σκοπό τους αλλά θα είναι σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Για τον Δήμο Προσοτσάνης η συνένωση ήταν πολύ καλή με δεδομένο ότι ο «Καλλικράτης» έπρεπε να προχωρήσει
-Εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία των Δήμων ή είναι η αφορμή για μείωση του προσωπικού και απολύσεις;
-Στον δικό μας Δήμο και στον Δήμο Σιταγρών δεν υπάρχει προσωπικό που θα απολυθεί ή θα μεταταχθεί. Πιστεύω ότι το υπαλληλικό προσωπικό που υπάρχει στους δύο Δήμους όχι μόνο δεν είναι υπέρμετρο αλλά κάτω από μια σωστή οργάνωση του νέου Δήμου, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών, θα χρειαστούν και νέοι υπάλληλοι για αναβάθμιση των υπηρεσιών όπως πχ η σωστή οργάνωση των Δημοτικών Επιχειρήσεων.
Φυσικά το σχέδιο θα κριθεί στην πράξη υπό την έννοια της σωστής χρηματοδότησης για την οργάνωση του νέου Δήμου όπως αναφέρεται στον Νόμο (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, αναβάθμιση και δημιουργία νέων ΚΕΠ κλπ).
-Ξεκινήσατε τις επαφές σας στο νέο κομμάτι του Δήμου, που είναι η περιοχή των Σιταγρών;
-Ναι. Ξεκίνησα τις επαφές και θέλω να ευχαριστήσω τους συνδημότες μας από τον Δήμο Σιταγρών για την θέρμη και την αγάπη, με την οποία με δέχθηκαν. Γι' αυτό είμαι και ιδιαίτερα ευτυχής γιατί πιστεύω ότι η συνεργασία μαζί τους και μετά τις εκλογές θα είναι άριστη.
-Συμπληρώσατε 2,5 χρόνια ως Δήμαρχος Προσοτσάνης. Ποιες είναι οι κυριότερες παρεμβάσεις που έγιναν στον Δήμο;
-Έγιναν πάρα πολλά έργα υποδομής ιδιαίτερα στο οδικό δίκτυο, όπου δαπανήθηκαν τουλάχιστον 7.000.000 ευρώ, μαζί με την κατασκευή δύο γεφυρών στον Αγγίτη.
Ήδη τελειώνει η πίστα εξέτασης οδηγών, έργο ύψους 2.000.000 ευρώ. Δόθηκε σε κυκλοφορία ο δρόμος που συνδέει το Σπήλαιο με το Ιερό του Διόνυσου. Είναι το πρώτο έργο ΕΣΠΑ που υλοποιήθηκε στους ΟΤΑ Α' βαθμού στον Νομό Δράμας. Ακολουθούν άλλα δύο έργα ΕΣΠΑ για τα οποία έχουμε πάρει ήδη έγκριση.
Έχουν γίνει πολλά μικρότερα έργα υποδομής όπως 5 γεωτρήσεις, αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων, αναπλάσεις και περιμένουμε την τελική έγκριση της μελέτης για τον βιολογικό καθαρισμό ύψους περίπου 5.000.000 ευρώ.
Έχουν γίνει και πάρα πολλές μικροπαρεμβάσεις σε όλο τον Δήμο. Ο Δήμος μας έχει ετοιμότητα μελετών, τις οποίες θα καταθέσει όταν υπάρξουν οι αντίστοιχες προσκλήσεις από την Περιφέρεια ή από άλλους φορείς.

Το σχέδιο θα κριθεί στην πράξη, είναι απαραίτητη η σωστή χρηματοδότηση για την οργάνωση του νέου Δήμου
-Αναφέρατε την Περιφέρεια όπου τελευταία ακούγονται πολλά παράπονα για πάγωμα χρηματοδοτήσεων...
-Πράγματι έχω να πω ότι δύο από τα τρία Ευρωπαϊκά μας έργα είναι μπλοκαρισμένα. Το πρώτο αφορά την αναβάθμιση της κεντρικής οδού που συνδέει την Πετρούσα με το Νευροκόπι ύψους 480.000 ευρώ και το δεύτερο είναι η αναβάθμιση αγροτικών δρόμων σε ολόκληρο τον Δήμο ύψους 600.000 ευρώ.
Οι δικαιολογίες που πάγωσαν οι χρηματοδοτήσεις είναι αβάσιμες κατά την άποψή μας.
-Να υπογραμμίσουμε ότι είναι δύσκολη η οικονομική συγκυρία και πάρα πολλοί ζητούν μια θέση δουλειάς, μια στήριξη από την αυτοδιοίκηση. Δεν βλέπουν προοπτική. Μπορεί να κάνει κάτι η αυτοδιοίκηση αυτήν την δύσκολη περίοδο;
-Πιστεύω πως ο νέος Δήμος Προσοτσάνης αν οργανωθεί σωστά και κάνει τις κατάλληλες κινήσεις ιδιαίτερα για το βιοτεχνικό πάρκο και για την εισροή χρημάτων από διάφορα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, τότε θα δημιουργηθούν αρκετές νέες θέσεις εργασίας.
Αυτή η δημοτική αρχή απέδειξε και στις δύο περιπτώσεις ότι μπορεί να υλοποιήσει τον στόχο αυτό αφού και στο θέμα του βιοτεχνικού πάρκου. Έγιναν βήματα για την θεσμοθέτησή του αλλά και είναι ο πρώτος Δήμος στον Νομό ο οποίος κατάφερε να πάρει τρία Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Η καταπολέμηση της ανεργίας είναι προτεραιότητα για μας.
-Να επιστρέψουμε στον «Καλλικράτη»... Μεγάλες εντάσεις προκάλεσε σε πολλές περιοχές η επιλογή της έδρας. Τι απαντάτε σε κάποιον κάτοικο του Φωτολείβους ή των Σιταγρών που θεωρεί ότι θα ταλαιπωρηθεί τώρα που έδρα είναι η Προσοτσάνη;
-Κατά την άποψή μου αλλά και τον σχεδιασμό που έχω κατά νου για τον νέο Δήμο, δεν πρέπει να ανησυχεί κανένας συνδημότης μας που έδρα του Δήμου είναι η Προσοτσάνη, διότι δεν θα χρειαστεί να την επισκεφτεί για εξυπηρέτησή του από τον Δήμο, αφού δεν θα μετακινηθεί κανένας σχεδόν υπάλληλος από την παλιά έδρα του Δήμου στην καινούργια έδρα.
Σκοπός μου είναι να αναβαθμιστούν και να δημιουργηθούν νέες, αν χρειαστεί, υπηρεσίες στο Φωτολείβος για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των δημοτών που εξυπηρετούνταν μέχρι τώρα από το Φωτολείβος. Ακόμη θα εξαντλήσω όλα τα περιθώρια δημιουργίας ΚΕΠ σε όλες τις Δημοτικές και τοπικές κοινότητες όπως αναφέρεται στον καινούργιο νόμο και εφόσον αυτό υλοποιηθεί, οι συνδημότες μας όχι μόνο δεν χρειάζεται να επισκέπτονται την έδρα του Δήμου για απλές εξυπηρετήσεις αλλά ούτε και την παλιά έδρα, αφού στον τόπο τους θα υπάρχει ΚΕΠ.
Η αποκέντρωση για μας είναι πρωταρχικό μας μέλημα και θα τεθεί σε εφαρμογή από την πρώτη στιγμή.
-Ο Νέος Δήμος έχει 18 τοπικά διαμερίσματα και 3 οικισμούς. Σίγουρα απαιτείται μεγάλη προσπάθεια για την συγκρότηση του ψηφοδελτίου. Πότε θα ανακοινώσετε ονόματα υποψηφίων;
-Μπορεί να είναι βέβαια μεγάλος ο Δήμος αλλά πρέπει να σας πως ότι το ψηφοδέλτιο από την πλευρά του πρώην Δήμου Προσοτσάνης ήταν σχεδόν έτοιμο και μάλιστα με την νέα διαδικασία προέκυψαν προβλήματα όπου υπήρχαν περισσότεροι υποψήφιοι.
Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω αυτούς τους συνεργάτες μου, οι οποίοι παραχώρησαν τις θέσεις τους ώστε να υπάρξουν εκείνες οι θέσεις που απαιτούνται για τον νέο Δήμο. Όσον αφορά τις υποψηφιότητες, από τον σημερινό Δήμο Σιταγρών θα επαναλάβω και θα ευχαριστήσω τους νέους συνδημότες μας οι οποίοι με πολύ χαρά δέχονται να συμμετέχουν στο νέο ενιαίο ψηφοδέλτιο και κάτω από αυτήν την έννοια θεωρώ ότι σε σχετικά μικρό και εύλογο χρονικό διάστημα το ψηφοδέλτιο θα είναι έτοιμο.

Ευχαριστώ τους συνδημότες μας από τον Δήμο Σιταγρών για την θέρμη και την αγάπη με την οποία με δέχθηκαν
-Κλείνοντας, τι θα θέλατε να προσθέσετε;
-Θα ήθελα να πως στους συνδημότες μου να μην ανησυχούν για την λειτουργία του νέου Δήμου και αν προσπαθήσουμε όλοι μαζί, θα τα καταφέρουμε ώστε ο Δήμος μας να είναι ο πρώτος Δήμος στον Νομό Δράμας. 





Πηγή Ψίθυροι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου