Τετάρτη 30 Ιουλίου 2008

Τοπικές ειδήσεις / Συνέντευξη του Νομάρχη Δράμας

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα, Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008 και ώρα 11:00 το πρωί, ο Νομάρχης Δράμας, κ. Κωνσταντίνος Ευμοιρίδης. Τα θέματα που ανέπτυξε έχουν ως ακολούθως: 1. Μεταφορά μαθητών Πλήρη δικαίωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας για τη μεταφορά των μαθητών αποτελεί η πράξη 0102/2008 του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ειδικότερα, το τμήμα VI στην 29η συνεδρίαση της 10ης Ιουλίου 2008, αφού άκουσε τις απόψεις που ανέπτυξε ο Νομάρχης Δράμας, κ. Κωνσταντίνος Ευμοιρίδης, και του Προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ανακάλεσε την πράξη 137/2008 του Ζ΄ Κλιμακίου και απεφάνθη ότι δεν κωλύεται η υπογραφή των συμβάσεων μεταφοράς. Με την απόφαση αυτή το Ελεγκτικό Συνέδριο δέχεται ουσία και τύποις ότι η όλη διαδικασία διεξαγωγής του διαγωνισμού και της ανάθεσης της μεταφοράς των μαθητών ήταν απολύτως νόμιμη, καθώς και το ότι «δεν ισχύει ο μαθηματικός τύπος και ιδίως όταν πρόκειται για δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές, προκειμένου να διασφαλιστεί η μεταφορά των μαθητών η οποία αποτελεί το κύριο μέλημα του νομοθέτη». 2. Επιδότηση κόστους εργασίας επιχειρήσεων Νομού Δράμας με 12% Μετά από συντονισμένες προσπάθειες των Βουλευτών και των δύο επιμελητηρίων Δράμας και Καβάλας και χάρις στις προσωπικές παρεμβάσεις του Υπουργού Μακεδονίας – Θράκης, κ. Μαργαρίτη Τζίμα, και του Νομάρχη Δράμας, κ. Κωνσταντίνου Ευμοιρίδη, ισχύει ξανά η επιδότηση του κόστους εργασίας των επιχειρήσεων των Νομών Δράμας και Καβάλας. Η επιδότηση σε συνδυασμό με το νέο επενδυτικό νόμο που προβλέπει τα υψηλότερα κίνητρα αποτελούν ισχυρό εργαλείο για την προώθηση της επιχειρηματικότητας στην Ανατολική Μακεδονία. 3. Ιδρύονται δύο νέα τμήματα Τ.Ε.Ι. στη Δράμα Ο Νομάρχης Δράμας παρέστη την Τετάρτη 23 Ιουνίου 2008 στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανωτάτης Εκπαίδευσης (ΣΑΤΕ) στην Αθήνα. Στη συνεδρίαση αυτή εγκρίθηκε η ίδρυση δύο νέων τμημάτων Τ.Ε.Ι. στη Δράμα. Το πρώτο είναι το Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών, το οποίο θα στεγαστεί στο Γιαννίκειο Γυμνάσιο της Πετρούσας. Πρόκειται για μία ειδικότητα η οποία έχει βαρύνουσα σημασία για το Νομό μας, δεδομένου ότι ο κλάδος της οινοποιίας έχει αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό στη Δράμα και τα Δραμινά κρασιά χαίρουν ιδιαίτερης φήμης στην Ελλάδα και το εξωτερικό χάρις στην εξαιρετική ποιότητά τους. Το δεύτερο είναι το Τμήμα Βιοτεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, το οποίο θα στεγαστεί στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο. Πρόκειται για ένα νέο επιστημονικό κλάδο, ο οποίος αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια και έχει πολύ καλές προοπτικές. Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει άλλο παρόμοιο τμήμα στην Ελλάδα. Συνημμένα σας αποστέλλουμε το Δ.Τ. της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας της 15ης Ιανουαρίου 2008 σχετικά με την επίσκεψη πολιτικής ηγεσίας του Νομού Δράμας στον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη.) 4. Άξονας Ε61 Σε απάντηση των όσων δήλωσε ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ. Ιωάννης Μαγκριώτης, κατά την επίσκεψή του στη Δράμα στις 22 Ιουλίου 2008, σημειώνεται ότι:
Ο άξονας Ε61 δεν ανήκει στα διευρωπαϊκά δίκτυα. Πρόκειται για εθνικό δίκτυο, το οποίο οδηγεί μέσω Σερρών στον Προμαχώνα και από εκεί σε διευρωπαϊκό δίκτυο, πράγμα το οποίο παραδέχεται με τις δηλώσεις του και ο ίδιος ο κ. Μαγκριώτης. Άλλωστε αν επρόκειτο για διευρωπαϊκό δίκτυο, πώς θα μπορούσε να το καταργήσει ο κ. Σουφλιάς και να το αντικαταστήσει με τον άξονα Δράμα – Αμφίπολη;
Ποιος είναι ο συντομότερος δρόμος για σύνδεση με την Εγνατία;
α) Δράμα – Νέα Μπάφρα – Σέρρες – Περιφερειακός Θεσσαλονίκης (Εγνατία), μήκους 167 χιλιομέτρων ή
β) Δράμα – Αμφίπολη – Εγνατία – Περιφερειακός Θεσσαλονίκης, μήκους 140 χιλιομέτρων, όταν μάλιστα ο δρόμος Δράμα – Αμφίπολη θα είναι κλειστός δίιχνος με διαχωριστική μπάρα και πλάτους 17 μέτρων;
Τέλος, ποιος είναι ο συντομότερος δρόμος για Καβάλα;
α) Δράμα – Νέα Μπάφρα – Καβάλα, μήκους 62 χιλιομέτρων ή
β) Δράμα – Καβάλα, μήκους 30 χιλιομέτρων με τη νέα χάραξη; Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό από αυτούς που συνεχώς ανακινούν το όλο ζήτημα ότι πρώτη και καθοριστική προτεραιότητα είναι ο δρόμος Δράμα – Αμφίπολη και Καβάλα – Δράμα - Εξοχή. Τα υπόλοιπα μπορεί να ακολουθήσουν υπό την προϋπόθεση ότι εξασφαλίζεται η χρηματοδότησή τους, χωρίς να θίγονται άλλα ζωτικά έργα του Νομού Δράμας και συμφωνεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Χωροταξικός Σχεδιασμός Με την υπ΄ αριθμ. 23/24-10-2007 απόφαση, το Διευρυμένο Νομαρχιακό Συμβούλιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης, στο οποίο συζητήθηκε το θέμα του Χωροταξικού Σχεδιασμού και στο οποίο ο Νομάρχης Δράμας ανέπτυξε και τεκμηρίωσε την ανάγκη δημιουργίας ενιαίου αναπτυξιακού τρίπολου Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης παρουσιάζοντας και σχετικούς χάρτες, αποφάσισε να προτείνει προς το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Συνιστούμε, να αναβαθμιστούν και οι τρεις πόλεις στη δεύτερη κατηγορία ως «Λοιποί Εθνικοί πόλοι» (Άρθρο 5 παρ. Β.2 και Άρθρο 8 παρ. 2.α). Επίσης προτείνουμε να αναγνωριστούν η Δράμα και η Ξάνθη ως κέντρα διαπεριφερειακής σημασίας, ώστε να τους αποδοθεί ο ρόλος της δικτύωσης με τη Νότια Βουλγαρία και περαιτέρω με τη Νότια Βαλκανική και η Καβάλα να αναγνωριστεί ως αστικό κέντρο, το οποίο συγκεντρώνει ειδικές χρήσεις, που κρίνονται σημαντικές για τη συνολική αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας (π.χ. πύλες, κόμβοι κ.τ.λ.). Σημαντικότερο βήμα θα αποτελέσει η αναγνώριση και η θέσπιση των πρωτευουσών των τριών νομαρχιακών διαμερισμάτων ως ενός «ενιαίου αστικού χώρου» με κοινά αναπτυξιακά και ιστορικά χαρακτηριστικά. Στόχος μας είναι η δημιουργία οικονομιών κλίμακος και οργάνωσης της αστικοποίησης με την αύξηση της εσωτερικής αγοράς και της αγοράς εργασίας (εσωτερική). Πέρα από την αρχική πρόταση για αναβάθμιση και των τριών πόλεων στη δεύτερη κατηγορία ως «Λοιποί Εθνικοί πόλοι», οι προτάσεις μας ομαδοποιούνται σε έξι άξονες:
Μεταφορές
Καινοτομία – Τεχνολογία – Έρευνα – Ενίσχυση της Γνώσης – Ενέργεια
Πολιτισμός – Τουρισμός – Περιβάλλον
Αγροτικός τομέας
Βιομηχανία (εξόρυξη – μεταποίηση)
Διασυνοριακή συνεργασία
Αθηναϊκή Χαρτοποιία Το πρόγραμμα που αφορά στους απολυμένους μικρότερης ηλικίας έχει πάει για υπογραφή και προχωράει κανονικά. Το πρόγραμμα που αφορά στους απολυμένους μεγαλύτερης ηλικίας, το οποίο είναι πρόγραμμα του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, καθυστερεί. Ο λόγος της καθυστέρησης είναι ότι πρόκειται για πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά σε ολόκληρη την Ελλάδα και αντιμετωπίζει διάφορες δυσκολίες. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών (δεδομένου ότι υπάρχει και εθνική συμμετοχή στη χρηματοδότηση του προγράμματος), αναμένεται ότι το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας θα ασκήσει έντονη πίεση για την επιτάχυνση της υλοποίησης του προγράμματος.
Κατάταξη Νομού Δράμας με βάση το δηλωθέν εισόδημα Με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα στις φορολογικές δηλώσεις του 2007 που ανακοινώθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, ο Νομός Δράμας βρίσκεται στην 33η θέση σε πανελλαδικό επίπεδο με μέσο δηλωθέν εισόδημα για το έτος 2007 12.973 Ευρώ.
Νομός Καβάλας
Μέσο δηλωθέν εισόδημα σε Ευρώ 13.325
Θέση στην Περιφέρεια 1η
Θέση πανελλαδικά 27η
Διαφορά εισοδήματος από τον 1ο Νομό της Περιφέρειας (σε Ευρώ) 0
Νομός Έβρου
Μέσο δηλωθέν εισόδημα σε Ευρώ 13.308
Θέση στην Περιφέρεια 2η
Θέση πανελλαδικά 28η
Διαφορά εισοδήματος από τον 1ο Νομό της Περιφέρειας (σε Ευρώ) 17
Νομός Δράμας
Μέσο δηλωθέν εισόδημα σε Ευρώ 12.973
Θέση στην Περιφέρεια 3η
Θέση πανελλαδικά 33η
Διαφορά εισοδήματος από τον 1ο Νομό της Περιφέρειας (σε Ευρώ) 352
Νομός Ξάνθης
Μέσο δηλωθέν εισόδημα σε Ευρώ 12.412
Θέση στην Περιφέρεια 4η
Θέση πανελλαδικά 39η
Διαφορά εισοδήματος από τον 1ο Νομό της Περιφέρειας (σε Ευρώ) 913
Νομός Ροδόπης
Μέσο δηλωθέν εισόδημα σε Ευρώ 11.846
Θέση στην Περιφέρεια 5η
Θέση πανελλαδικά 45η
Διαφορά εισοδήματος από τον 1ο Νομό της Περιφέρειας (σε Ευρώ) 1.479 Σε ό,τι αφορά στην Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης ο Νομός Καβάλας κατέχει την 1η θέση (27η πανελλαδικά) με μέσο εισόδημα 13.325 Ευρώ και ο Νομός Έβρου τη 2η (28η πανελλαδικά) με μέσο εισόδημα 13.308 Ευρώ. Ακολουθεί ο Νομός Δράμας με διαφορά 350 Ευρώ ετησίως από τον πρώτο Νομό της Περιφέρειας και έπονται ο Νομός Ξάνθης (39η θέση πανελλαδικά) με μέσο δηλωθέν εισόδημα 12.412 Ευρώ, ενώ τελευταίος από τους 5 Νομούς της Περιφέρειας είναι ο Νομός Ροδόπης (45η θέση πανελλαδικά) με μέσο δηλωθέν εισόδημα 11.846 Ευρώ.

Πηγή: godrama.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου