Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Μικρόπολη 25η Μαρτίου 1821 - 25η Μαρτίου 2021 - 200 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης


Τιμές απο την Κοινότητα Μικρόπολης

Η 25η Μαρτίου είναι ημέρα τιμής και μνήμης. Τιμάμε αυτούς που έκαναν πέρα τους φόβους, τα συμφέροντα και τις ανησυχίες της καθημερινότητας τους και μπήκαν στο καμίνι του αγώνα για το έθνος, την αξιοπρέπεια και την ελευθερια.
Φέτος έχουμε ακόμη έναν λόγο να γιορτάζουμε την ημέρα αυτή μιας που έχουν περάσει ακριβώς 200 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης η οποία ήταν και η αρχή της ελευθερίας μας.
Γι’ αυτό τον λόγο ο Δήμος Προσοτσάνης και η κοινότητα Μικρόπολης, με την βοήθεια του Πολιτιστικού μας συλλόγου, αποφάσισε να στολίσει το χωριό με 200 σημαίες και να πυροδοτήσει 200 βεγγαλικά το βραδυ της 25ης Μαρτίου, θυμίζοντας στους χωριανούς μας την σημαντικότητα της ημέρας αυτής, και από εθνικής απόψεως αλλά και από θρησκευτικής μιας που συμπίπτει με την μεγάλη εορτή της ορθοδοξίας μας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΙΚΡΟΠΟΛΗ  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ
 
Σήμερα είναι μέρα τιμής και μνήμης. Κι όσο κι αν φαίνεται ότι κάθε χρόνο επαναλαμβανόμαστε, η μέρα αυτή έχει ουσιαστική σημασία για τους Έλληνες. Τιμάμε αυτούς που έκαναν πέρα τους φόβους, τα συμφέροντα, τις ανησυχίες και την καθημερινότητά τους και μπήκαν στο καμίνι του αγώνα για το έθνος, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία. Θυμόμαστε τις θυσίες και τους αγώνες τους για μια πατρίδα ελεύθερη και περήφανη.
Η έναρξη της επανάστασης είναι το σημαντικότερο γεγονός της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας που συμβολικά ταυτίστηκε με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου για να δηλώσει ότι το Ευαγγέλιο της σωτηρίας του ανθρώπου ταυτίστηκε με το ευαγγέλιο της σωτηρίας του έθνους.
Στα 400 χρόνια Τουρκοκρατίας ο ελληνικός λαός κατόρθωσε να διατηρήσει την εθνική του ταυτότητα, τη γλώσσα και τη θρησκεία του. Σ’ αυτό συνέβαλλαν πολλοί: η Εκκλησία, που υπήρξε «η κιβωτός του Έθνους» και οι δάσκαλοι του Γένους, οι οποίοι με τα κείμενά τους βοήθησαν στην πνευματική αφύπνιση του Γένους. Ο Ρήγας Φεραίος, ο Αδαμάντιος Κοραής, ο Ευγένιος Βούλγαρης, ο Άνθιμος Γαζής και άλλοι Έλληνες διαφωτιστές βρήκαν πρόσφορο έδαφος για να ριζώσει και να βλαστήσει ο σπόρος της λευτεριάς.
Χωρίς αμφιβολία, ο αγώνας αυτός έχει την ουσία και τις διαστάσεις ενός θαύματος. «Γιατί στο θαύμα κι όχι στη λογική, χρωστάει την ανάστασή του το Γένος», έγραψε ο στρατηγός Μακρυγιάννης. Η λογική έλεγε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια εξέγερσης απέναντι στην Οθωμανική αυτοκρατορία ήταν, εκ των προτέρων, καταδικασμένη σε αποτυχία, όπως είχε γίνει και στο παρελθόν με τα διάφορα προεπαναστατικά κινήματα. Ο Κολοκοτρώνης, αυτή η ηγετική μορφή του αγώνα, γράφει στα απομνημονεύματά του: «Ο κόσμος μάς έλεγε τρελούς. Ημείς, αν δεν είμεθα τρελοί δεν εκάναμε την Επανάσταση, διότι ηθέλαμε συλλογισθεί δια πολεμοφόδια, καβαλαρία και πυροβολικό».
Από την Ήπειρο ως το Μοριά και από τη Ρούμενη ως τη Μακεδονία και τα νησιά, ξέσπασε η φλόγα της επανάστασης. Ήταν το ξέσπασμα ενός βασανισμένου και ταπεινωμένου λαού. Ο ραγιάς αρματώνεται, γίνεται ασυμβίβαστος αγωνιστής και επαναστατεί απέναντι σ ́ έναν εχθρό που είχε τα πάντα: στρατό, στόλο, χρήματα και τη νομιμότητα του κυρίαρχου. Η επανάσταση στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στην Ήπειρο και στα νησιά του Αιγαίου πνίγηκε στο αίμα. Μόνο στην Πελοπόννησο και στη Στερεά Ελλάδα, ο αγώνας πέτυχε και ευδοκίμησε.
Ο αγώνας κινδύνευσε πολλές φορές. Όχι μόνο στα πεδία των μαχών αλλά και εξαιτίας της διχόνοιας. Της διχόνοιας για την εξουσία, τα προσωπικά συμφέροντα και τις φιλοδοξίες. Και αυτά, δυστυχώς, είναι κομμάτι της ιστορίας μας, οπότε δεν ωφελεί σε τίποτα να κλείνουμε τα μάτια στα ελαττώματα της φυλής μας.
Σήμερα χρέος μας είναι να διορθώσουμε τα λάθη των προγόνων μας και από την άλλη, ν’ αναπαραγάγουμε τις αρετές των ηρώων μας, τη φλογερή, δηλαδή, χριστιανική πίστη και την ελληνική συνείδηση, τα ζώπυρα εκείνα του γένους μας και της ενότητάς του. Ως προς το πρώτο ας ακούσουμε τον θρύλο της Επανάστασης και ψυχή των εξεγερμένων, τον γέρο του Μοριά, Θεόδωρο Κολοκοτρώνη να συμβουλεύει τους νέους στην Πνύκα : «Πρέπει να φυλάξετε την πίστη σας και να τη στερεώσετε, διότι όταν πιάσαμε τα άρματα, είπαμε πρώτα υπέρ Πίστεως και ύστερα υπέρ Πατρίδος». Αναφορικά με το δεύτερο, την ελληνική μας συνείδηση, ο ρόλος της παιδείας είναι εσαεί καίριος.
Παρά τη διχόνοια και τα μελανά της σημεία, οι πρόγονοί μας Αγωνιστές μάς παρέδωσαν ένα συμβόλαιο Ελευθερίας γραμμένο με το αίμα τους. Όπως λέει και ο Μακρυγιάννης: «Τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί κι αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι. Το λοιπόν, δουλέψαμε όλοι μαζί, να την φυλάμεν κι όλοι μαζί και να μην λέγη ούτε ο δυνατός “εγώ”, ούτε ο αδύνατος. Ξέρετε πότε να λέγει ο καθείς “εγώ”; Όταν αγωνιστεί μόνος του να φκειάση ή να χαλάση, να λέγη “εγώ”, όταν όμως αγωνίζονται πολλοί να φκειάσουν, τότε να λένε “εμείς”. Είμαστε εις το “εμείς” κι όχι εις το “εγώ”».
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

 








 
 




 

                          Τιμές απο τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρόπολης

Οι ήρωες του 21 είχαν να αντιμετωπίσουν μια ισχυρή Οθωμανική αυτοκρατορία, σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με διάφορα ισχυρά απρόσωπα οικονομικά κέντρα που με αναίδεια διασύρουν την πατρίδα μας και προσπαθούν «να κάνουν στάχτη έναν λαό που είναι ΑΙΩΝΙΑ ΦΛΟΓΑ», όπως έγραψε ο Κώστας Βάρναλης.
Βέβαια γι’ αυτήν την οδυνηρή κατάσταση ευθύνονται όλοι. Όλοι όσοι νομιμοποίησαν τη διαφθορά, εισήγαγαν έναν αμοραλισμό ξένο προς τα ήθη της ελληνικής κοινωνίας και κατάργησαν παραδοσιακές αξίες που χαρακτήριζαν τον ελληνικό λαό. Αλλά και όλοι εμείς που προτάξαμε το προσωπικό συμφέρον έναντι της συλλογικότητας και της κοινωνικής προσφοράς. Όλοι εμείς που ανεχτήκαμε και επιτρέψαμε να κυριαρχήσει η φαυλότητα, η ανομία, η αναξιοκρατία και η ατιμωρησία των σύγχρονων Αρδιαίων και Ηρόστρατων.
Σ’αυτή τη δύσκολη στιγμή που περνά η πατρίδα μας, θα πρέπει να ανατρέξουμε και να αναβαπτιστούμε στις αξίες και τα ιδανικά του ’21, στο «εμείς» του Μακρυγιάννη, στον πατριωτισμό και τη θυσία των αγωνιστών, να κρατήσουμε αυτά που μας ενώνουν και να αναλογιστούμε «τι χάσαμε, τι έχουμε και τι μας πρέπει».
Εσείς που είστε το μέλλον της πατρίδας, εσείς που μεταφέρετε όλα τα χαρακτηριστικά της ελληνικής ψυχής ακολουθήστε τη συμβουλή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Αδαμάντιου Κοραή. Ο πρώτος, ο «αγράμματος» πρωταγωνιστής της Επανάστασης, στην ιστορική του ομιλία στην Πνύκα προέτρεψε τους νέους να σκλαβωθούν στα γράμματα τους και να δοθούν στις σπουδές τους. Ο δεύτερος με την προστακτική του «δράξασθε παιδείας» καθιστά σαφές ότι μόνο μέσα από την παιδεία θα γίνεται ελεύθεροι άνθρωποι και όποιος είναι ελεύθερος συλλογάται καλά και άρα ενεργεί σωστά. Πορευθείτε με όραμα και στόχους στην ζωή σας, προσπαθήστε να αγωνιστείτε, με πίστη και αρετή, για την πραγμάτωση τους, εμπνευστείτε από τα ιδανικά του ’21 και τις διαχρονικές αξίες του Ελληνισμού, για να μπορέσουμε πάλι, χάρη σε σας, να ξαναλάμψει το ελληνικό φως και να κερδίσουμε το σεβασμό που μας αξίζει.
Απόσπασμα από τον πανηγυρικό της ημέρας από την διευθύντρια του δημοτικού σχολείου του χωριού μας κα. Ελευθερία Βογιατζή απευθυνόμενη στα παιδιά μας, στο μέλλον της χώρας μας.
Ζήτω η 25η Μαρτίου
Ζήτω η Ελλάδα
 






 Τιμές από τόν Εθελοντικό Σύλλογο Νέων Μικρόπολης 
 
Καλλιό ΄ναι μιας ώρας ελεύθερη ζωή,
παρά σαράντα χρόνοι σκλαβιά και φυλακή!
"Θούριος - Ρήγας Φερραίος Βελεστινλής"
200 χρόνια από την ένοπλη εξέγερση των Ελλήνων κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με σκοπό την δημιουργία ανεξάρτητου κράτους.
Ως ελάχιστο φόρο τιμής, η Επιτροπη Νεων Μικρόπολης τιμά όλους τους ήρωες του 1821 στο προσωπο του αρχιστράτηγου και οπλαρχηγού Θεωδορου Κολοκοτρωνη. (03/04/1770-16/02/1843)
Να ευχαριστούμε όλους τους παρακάτω για την βοήθεια προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο διότι χωρίς την βοήθεια τους δεν θα είχε γίνει ούτε μια πινελιά.
- Ηλ. Βουγιουκλης - Χρ. Παρασιδου ΟΕ
- ΚΔΑΠ ΦΥΣΑΛΙΔΑ
- Κο. Μιχάλη Καρατζιώτη.
- Κορωνίδης Χρήστος.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΗΝΕΣ!
 










Η Επιτροπή Νέων Μικρόπολης τιμά τους ήρωες του 1821

Την πρωτοβουλία να φιλοτεχνήσουν έναν τοίχο του χωριού τους, τιμώντας τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, πήραν τα μέλη της Επιτροπής Νέων Μικρόπολης στον Δήμο Προσοτσάνης.  Και το τελικό αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, η κίνηση τους αυτή αποτελεί «ελάχιστο φόρο τιμής όλων των ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης, στο πρόσωπο του αρχιστράτηγου και οπλαρχηγού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη», του οποίου η προσωπογραφία επιλέχτηκε να ζωγραφιστεί στον τοίχο της Μικρόπολης.

 
 

Από την κατάθεση στεφάνων.
Τιμή και δόξα στους ήρωες του 1821
Ζήτω η Ελλάδα
Ζήτω το έθνος
Ζήτω η 25η Μαρτίου
 

Ο τοιχος μας φιλοξενήθηκε για δεύτερη φορά στο τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ
-Κεντρικό Δελτίο ειδήσεων - Πρωινή εκπομπή ‘’Σήμερα’’
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου