Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

Γιά σας Μικροπολιωτες...... Απο τον Μάντη Μπάνιο

 

Καλησπέρα σε όλους τους Μικροπολιωτες
Μετά από πολλά χρόνια περπάτησα σχεδόν σε όλα τα "σοκάκια" του χωριού μας...απο την πάνω συνοικία μέχρι κάτω...
Ίσως κάποιοι να είδατε τις φωτογραφίες που ανάρτησα στο προφίλ μου στο Face....
Για να πω την αλήθεια σε κάποια σημεία του χωριού πέρασα για πρωτη φορά!! Νόμιζα πως βρίσκομαι σε άλλο χωριό...ομως γρήγορα καταλαβαίνεις που είσαι οταν σηκώνεις το βλέμμα και βλέπεις από την μια μεριά τον Μποζντα και από την άλλη τα πεύκα την ντιμέντσα και τον Άγιο Παντελεήμονα...
Κάθε δρόμος, κάθε στροφή και κάθε γωνιά κρύβει και μια ιδιαίτερη ομορφιά... παλιά αρχοντικά...σπίτια Μακεδονικού τύπου, αλλά και νεώτερα όμορφα, περιποιημένα με αυλές γεμάτες λουλούδια από ανθρώπους νυκοκυραιους που σέβονται και αγαπάνε τον τόπο...ομως και αλλα πολλά, που δυστυχώς ο χρόνος και η εγκατάλειψη αφησαν έντονα τα σημαδια τους...και τις αλυσίδες με τα χοντρά λουκέτα στις εξώπορτες!
κάθε δρόμος κάθε γωνιά και μια ανάμνηση που ξεπήδησε περπατώντας και κοιτάζοντας τριγύρω...μοναστήρια και γωνιές που όλους μας λίγο πολύ κάτι μας θυμίζουν...παιχνίδια με τους φίλους...τα πρώτα ερωτικα καρδοχτυπια...τα πρώτα μεροκάματα...και αλλα που θα τα χαρακτήριζα σαν τις πρώτες εμπειριες της ζωής μας. Αυτής, που αργότερα για πολλούς και διάφορους λόγους μας σκόρπισε κάποιους από εμας σε μέρη μακριά από το όμορφο χωριό μας.
Αφήνοντας το χωριό και γυρνώντας παλι στην ξένη γη...δεν μπορεί παρά να σκέφτομαι και να αναπολώ όλες τις εικόνες που μάζεψα διαβαινοντας τους δρόμους και συζητώντας με τους ανθρώπους κάθε ηλικίας που έτυχε να ανταμώσω και να συνομιλήσω.
Και το συμπέρασμα που καταλήγω είναι ένα...
Το χωριό μας, η Μικροπολη μας χρειάζεται όλους μηδενός εξαιρουμένου. Ολους εμάς που είμαστε μακριά της και ζούμε με την ανάμνηση της. Όλοι όσοι από εμας τους "εξω" νοιώθουμε ακόμα την νοσταλγία και αγαπάμε αυτόν τον τόπο έχουμε χρέος να σταθούμε κοντά σε αυτούς που επέλεξαν να μείνουν εκεί...αυτοι οι λιγοστοί άνθρωποι που ζουν εκεί κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες και προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν ζωντανό κάθε κύτταρο αυτού του χωριού αξίζουν την συμπαράσταση και την βοήθεια όλων μας.
Είτε είναι η κοινότητα η ο πολιτιστικος Σύλλογος του χωριού...είτε η ποδοσφαιρική ομάδα, ο Σύλλογος γονέων του δημοτικού σχολείου η η εθελοντική ομάδα νέων είτε οι όποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις του χωριού αξίζουν πιστεύω την συμπαράσταση μας. Κάθε φορέας προσπαθεί και αγωνίζεται για το καλό του χωριού και την αναδείξή του ανάλογα το αντικείμενο του. Τρόποι να βοηθήσουμε υπάρχουν πολλοί, αρκεί να ενδιαφερθούμε, να προσεγγίσουμε τους υπεύθυνους και να κάνουμε αυτό που θα περιμέναμε και εμείς αν μπούμε στην θέση αυτών των ανθρώπων.
Προσπάθησα με τις αναρτήσεις μου να προβάλω τις ομορφιές του χωριού μας, να ζωντάνεψω κάποιες μνήμες σε εμάς που ζούμε μακριά και ισως δεν επισκεπτόμαστε τακτικά το χωριό...
Δυστυχώς όμως δεν είναι όλα όμορφα...
Δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι, λιγοστοί ευτυχώς, που φροντίζουν να αμαυρώνουν την όμορφη εικόνα του χωριού μας...
Νέα παιδιά που βρίσκουν διέξοδο στα οποία αδιέξοδά τους λεηλατώντας και καταστρέφοντας κτίρια και περιουσίες!
Η ανοχή από όσους γνωρίζουν και δεν αντιδρούν είναι κατά την γνώμη μου συνενοχή, η ατιμωρησία και η συγκάλυψη επίσης...ελπιζω να υπάρξουν οι ανάλογες ποινές σε όσους επανειλημμένα καταστρέφουν δημόσια κτήρια, τα οποία είναι για την εξυπηρέτηση των αναγκών του χωριού στις τυχόν εκδηλώσεις του, και να επανέλθουν στην αρχική τους μορφή το συντομότερο δυνατό!
Λυπάμαι με τις εικόνες που αντίκρισα σε κάποια σημεία πραγματικά και ντρέπομαι!!
Όμως προτιμώ να κρατήσω και να προβάλω την θετικη πλευρά και την ομορφιά αυτού του τόπου...του τόπου που μας μεγάλωσε και που αγαπήσαμε...του τόπου που παρά του ότι ζούμε μακριά του η καρδιά και το μυαλό μας θα είναι πάντα εκεί να τριγυρνάει στα σοκάκια του και στις αυλές του...
Με τις σκέψεις αυτές σας εύχομαι όλους καλό φθινόπωρο...καλη σχολική χρονιά σε όλους τους μικρους και μεγάλους μαθητες όλων των βαθμίδων...
Να έχουμε υγεία και πάλι να αντωσουμε στο όμορφο χωριό μας...στην Μικροπολη της καρδιάς μας...
 
 
Μάντης Μπανιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου