Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος στην Ορεινή Σερρών

« Καλέσματα 2009 »



Στους ήχους της γκάιντας του αρχαίου αυτού μουσικού οργάνου, παραδόθηκε η κοινότητα Ορεινής στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Καλέσματα 2009».

Πρόκειται για ένα μικρό ορεινό χωριό των Σερρών που βρίσκεται σε ύψος 900 μ. στους πρόποδες του Λαϊλιά.

Η γκάιντα είναι ένα μουσικό όργανο που συνδέεται άμεσα με την πολιτιστική παράδοση και την ιστορία της Ορεινής.

Λέγεται γκάιντα, γκάιδα, γάιδα, γάδα ή κάιντα. Φτιάχνεται σε διάφορα μεγέθη και αποτελείται από το ασκί, το επιστόμιο και δυο αυλούς. Χρησιμοποιείται σε πανηγύρια και διάφορες άλλες εκδηλώσεις, δίνοντας, με το χαρακτηριστικό ήχο της, ιδιαίτερο τόνο στα τραγούδια και τους χορούς. Οι γκαϊτατζήδες είναι λίγοι σήμερα και, κυρίως, μεγάλης ηλικίας. Η παράδοση όμως δεν έχει σβήσει.

Στην Ορεινή Σερρών ο 80χρονος σήμερα Βαγγέλης Μπουρβάνης αυτοδίδακτος κατασκευαστής γκάιντας, συνεχίζει να κατασκευάζει το περίφημο αυτό μουσικό όργανο και να το διδάσκει στα παιδιά του. «Το έμαθα από τους γονείς μου, εξηγεί, είναι δύσκολο όργανο και θέλει όχι μόνο τέχνη αλλά και πολύ μεράκι, πρέπει να το αγαπάς πολύ για να το μάθεις να... κελαηδά», λέει χαρακτηριστικά.

Στα προπολεμικά χρόνια χρησιμοποιούσαν, για την κατασκευή του, όταν το έβρισκαν, δέρμα γαϊδουριού λόγω του μεγέθους και της αντοχή του. Σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως δέρμα κατσίκας ή προβάτου.

Την παράδοση της κατασκευής γκάιντας συνεχίζει σήμερα στην Ορεινή ο 65χρονος Σταύρος Τράκας και ο 30χρονος μουσικός Ζαχαρίας Μπουρβάνης.

Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη Ορεινής, Αθανάσιο Γάτσιο, τα «Καλέσματα 2009» που οργανώνονται στις 21 και 22 Αυγούστου 2009, ξεκινούν φέτος με τη φιλοδοξία να γίνουν θεσμός. «Συνδέουν την τοπική παράδοση με την παρουσία της γκάιντας σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και του κόσμου με τις διάφορες παραλλαγές και ονομασίες της», επισημαίνει ο κ. Γάτσιος.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από παραδοσιακούς χορούς από το Folkloren Ancambbl “Gaytan” της Βουλγαρίας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ντόπιων Ορεινής και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρόπολης Δράμας.










Πηγή text: ΕΡΤ3
Φώτο απο το αρχείο της Κ. Καβάζη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου