Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

Μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 9 μήνες, αναβολή μέχρι και τα 25

Το «απόρρητο» σχέδιο για τη μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 9 μήνες και τη χορήγηση αναβολής μέχρι το 24ο ή το 25ο έτος της ηλικίας βγάζει από το συρτάρι του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης και το θέτει σε εφαρμογή εντός του 2009. Πρόκειται για ένα μέτρο με ιδιαίτερα θετική απήχηση στους νέους και ευεργετικές προεκτάσεις για τις ειδικές κατηγορίες στρατευσίμων. Η μείωση της στρατιωτικής θητείας αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης που έρχεται να υλοποιήσει ο κ. Μεϊμαράκης ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του νέου στρατιωτικού μισθολογίου με βασικό μισθό ανθυπολοχαγού στα 860 ευρώ.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το επιτελείο του υπουργού Αμυνας ετοιμάζει τόσο την υπουργική απόφαση που απαιτείται για να προχωρήσει η 9μηνη θητεία όσο και τη νομοθετική ρύθμιση που είναι αναγκαία προκειμένου να χαμηλώσει το όριο αναβολής στράτευσης. Η κινητικότητα αυτή μπορεί να σημαίνει και άμεση εφαρμογή του 9μήνου από τις ΕΣΣΟ Φεβρουαρίου ή Μαΐου. Μέχρι σήμερα, παρέχεται δυνατότητα αναβολής για λόγους σπουδών (για πτυχίο και μεταπτυχιακό) μέχρι τα 28 και εν συνεχεία επέκτασή της μέχρι το 31ο έτος της ηλικίας για τους ειδικούς επιστήμονες.

Το προωθούμενο σχέδιο του υπουργείου Αμυνας προβλέπει αναβολή μέχρι τα 24 ή 25 για την ολοκλήρωση των πτυχιακών σπουδών και μόνο. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται πως θα δοθεί τέλος στη «διαρροή» στρατευσίμων μέσω των χρόνιων αναβολών ή της ανυποταξίας και θα αυξηθεί ο αριθμός των υποχρέων θητείας που τελικά θα κατατάσσονται στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Ενας επιπλέον λόγος που οδήγησε την ηγεσία του Πενταγώνου στη συγκεκριμένη οριοθέτηση των αναβολών συνδέεται με την αποτελεσματική ανταπόκριση των νέων στα στρατιωτικά τους καθήκοντα και με την πολύ σημαντική παράμετρο, για τους ίδιους, που ακούει στο όνομα επαγγελματική αποκατάσταση.

Οι έρευνες που έχει πραγματοποιήσει η Διεύθυνση Στρατολογίας του ΓΕΕΘΑ έδειξαν πως είναι προτιμότερο να διακόπτονται οι σπουδές για τη θητεία παρά η εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων να παρεμβάλλεται μεταξύ σπουδών και αγοράς εργασίας.

Οι μελέτες επί του θέματος, αλλά και η επιλογή του ορίου αναβολών, αποδεικνύουν ταυτόχρονα πως εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο το υπουργείο Αμυνας έχει θέσει το υφιστάμενο στρατιωτικό καθεστώς σε επεξεργασία με σκοπό οι τελικές αποφάσεις να είναι προς όφελος των νέων και όχι να δημιουργούν περαιτέρω προβλήματα.

Για την αλλαγή του συστήματος στράτευσης, με στόχο την ευελιξία του και τη μεγαλύτερη απόδοση των κλάσεων σε περιόδο έντονου δημογραφικού προβλήματος, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δίδει ως κίνητρο τη μείωση της θητείας στους 9 μήνες. Αφετηρία υλοποίησης του μέτρου ορίζεται το 2009.

Η μείωση θα αφορά το Στρατό Ξηράς και όχι το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, όπου επικρατούν σαφώς καλύτερες συνθήκες, με περιορισμένες μεταθέσεις και υπηρεσίες. Η απόφαση αυτή εκτιμάται ότι θα δώσει και τέλος στις μετατάξεις από κλάδο σε κλάδο.

Η μείωση από τους 12 στους 9 μήνες για τους νέους πλήρους θητείας θα συμπαρασύρει παράλληλα και τις ειδικές κατηγορίες στρατευσίμων. Δηλαδή, οι υπηρετούντες σήμερα μειωμένη θητεία 9 μηνών, όπως τα παιδιά πολύτεκνων οικογενειών, θα ντύνονται στο χακί για λιγότερους μήνες (ίσως για 6). Αντιστοίχως, θα «συμπιεστεί» η διάρκεια παραμονής στο στράτευμα και των άλλων ειδικών κατηγοριών στρατευσίμων, ενώ οι υπόχρεοι σήμερα 3μηνης θητείας μάλλον θα απαλλαγούν οριστικά από την ένστολη υποχρέωση. Βέβαια θα περιοριστούν και οι ημέρες άδειας για τους στρατιώτες.

Ερωτήματα αποτελούν το ακριβές χρονοδιάγραμμα μείωσης της θητείας (εκτιμάται πως εντός των προσεχών ημερών θα ανακοινωθεί και επισήμως από την ηγεσία του Πενταγώνου), αλλά και ορισμένες άλλες παράμετροι, όπως η χρονική ισχύς των νέων ορίων αναβολής κατάταξης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει από το υπουργείο Αμυνας, σε συνεννόηση και με το υπουργείο Παιδείας, ένα ευέλικτο σχέδιο για την άνευ προβλημάτων πραγματοποίηση των σπουδών. Εκτιμάται πως όσοι σπουδάζουν και προσεγγίζουν το όριο των 24 ή 25 χρόνων θα διακόψουν την αναβολή τους για να πάνε Στρατό, ενώ όσοι είναι πάνω στο όριο αυτό θα συνεχίσουν τη φοίτησή τους.

Πλήρης προσαρμογή στα νέα όρια αναβολών θα υπάρξει για όσους αποφοιτούν από το λύκειο. Η μείωση της θητείας πιθανότατα δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.

Στο μεταξύ, εδώ και μερικούς μήνες το υπουργείο Εθνικής Αμυνας σε συνεργασία με το υπουργείο Απασχόλησης «τρέχει» πρόγραμμα χορήγησης αναγνωρισμένων από το κράτος πιστοποιητικών που θα χρησιμεύουν στους οπλίτες για τη διεκδίκηση μιας θέσης εργασίας. Το πρώτο ονομαζόμενο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης λειτουργεί ήδη στη Σπάρτη και με φοίτηση ενάμιση μήνα θα χορηγεί πιστοποιητικά ειδικότητας οδηγού, μάγειρα και αρτοποιού.

Το επόμενο διάστημα θα δημιουργηθούν ανάλογα κέντρα και σε άλλες μονάδες με στόχο η θητεία να αξιοποιείται ως μέσο διασύνδεσης με την αγορά εργασίας.


Ρεπορτάζ : Γιάννης Μπάνιος

Πηγή kavala.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου