Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

ΟΙ ΤΡΕΙΣ (3) ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΚΑΤΟΧΕΣ

ΟΙ ΤΡΕΙΣ (3) ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΚΑΤΟΧΕΣ΄( Απο τον Νίκο Σμολοκτό )

Η καταστροφή της Ελληνικής οικονομίας από τους Γερμανούς κατακτητές έγινε τρείς φορές από το 1941 μέχρι σήμερα.
1η ΚΑΤΟΧΗ του Ελληνικού κράτους.
Οι Γερμανοί εισήλθαν στην Ελλάδα στις 6 Απρ. 1941 και στην Αθήνα στις 27 Απρ. 1941. Λίγες μέρες πριν είχε συνθηκολογήσει ο στρατηγός Τσολάκογλου, ενώ η Ελληνική κυβέρνηση και ο Βασιλιάς Γεώργιος Βʼ είχαν μεταφερθεί στην Κρήτη για να συνεχίσουν τον αγώνα. Ο στρατηγός Τσολάκογλου σχημάτισε μία κυβέρνηση ¨δοσιλόγων¨, που αρχικά μέσα από την συνεργασία με τον κατακτητή προσπάθησε να ομαλοποιήσει τη ζωή στην χώρα, εξασφαλίζοντας την ειρηνική επάνοδο όλων των Ελλήνων στρατιωτικών από τα μέτωπα στις εστίες τους. Ο Τσολάκογλου προσπάθησε επίσης να έρθει σε συνεννόηση με τον κατακτητή για να διασώσει την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδος έναντι της Βουλγαρίας.
Οι Γερμανοί όμως επέβαλαν στην κυβέρνηση Τσολάκογλου να πληρώνει χρήματα με την μορφή δανείων για την συντήρηση των Γερμανικών στρατευμάτων κατοχής στην πατρίδα μας, οι λεγόμενες (δαπάνες κατοχής). Το ελληνικό δημόσιο όμως δεν είχε ταμειακά διαθέσιμα για να ανταπεξέλθει καθώς τα αποθέματα χρυσού τα πήρε μαζί της η Ελληνική κυβέρνηση φεύγοντας για να μην πέσουν στον εχθρό. Εν τω μεταξύ έγιναν πολλά και μεγάλα γεγονότα όπως η άνθηση της μαυραγοράς και η τύπωση χαρτονομίσματος από τον Νοέμπαχερ Γενικό Διοικητή Κατοχής στην Ελλάδα. Τον Αύγουστο του 1943 οι δαπάνες κατοχής άγγιξαν τα 850 εκατομμύρια δραχμές, που αντιστοιχούσε στο 80% του συνολικού εθνικού εισοδήματος. Η μαύρη αγορά εντάθηκε, ενώ η δραχμή είχε χάσει την αξία της και προς το τέλος της κατοχής δεν την χρησιμοποιούσαν πλέον ως μέσο συναλλαγών. Το αποτέλεσμα της Γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα στην περίοδο αυτή ήταν τραγικό. Τα είδη πρώτης ανάγκης είχαν ανέβει 50.000 φορές ενώ οι μισθοί μόνο 2.000 φορές. Το μικρότερο χαρτονόμισμα που κυκλοφορούσε ήταν ονομαστικής αξίας 100 δισεκατομμυρίων και είχε την αξία μιας (10 προπολεμικής δραχμής, δηλαδή όσο η αξία ενός (1) αυγού.
Ο παραγωγικός ιστός της χώρας αποσυντέθηκε, ενώ ο εμπορικός στόλος μειώθηκε σε τόνους κατά 72%. Οι συγκοινωνίες και το εθνικό οδικό δίκτυο της χώρας διαλύθηκαν, περιουσίες άλλαξαν χέρια σε εξευτελιστικές τιμές, λόγω των αναγκών επιβίωσης . Οι Γερμανοί είχαν επιτάξει, κατάσχει, όχι μόνο τις σοδειές και τα ζώα των Ελλήνων, αλλά ως και τα πιο ασήμαντα γεωργικά εργαλεία. Η δραχμή είχε χάσει κάθε αξία και πριν την αναχώρηση των Γερμανών από την Ελλάδα Ιούνιος 1994 , οι ¨ΚΑΤΟΧΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ¨ είχαν σκαρφαλώσει στο ιλιγγιώδες ποσό των 450 δις δραχμών και το Ελληνικό δημόσιο αναγκάστηκε να τυπώνει 500 δις την ημέρα.
Αλλά το πλέον σημαντικό και επικίνδυνο από την Γερμανική κατοχή και την οικονομική πολιτική που εφάρμοσαν ήταν τα χιλιάδες Ελλήνων θύματα του πολέμου. Πάνω από 250.000 χιλιάδες Έλληνες βρήκαν τραγικό θάνατο από την πείνα και τον υποσιτισμό, την ίδια στιγμή που τα θύματα των μαχών του πολέμου και των εκτελέσεων ήταν περίπου 80.000 χιλιάδες Έλληνες. Η θλίψη, ο πόνος, η δυστυχία, η αναπηρία και η απαξίωση την ανθρώπινης ζωής σημάδεψαν τον Ελληνισμό κυρίως τον αστικό κόσμο κατά την πρώτη κατοχή.

2η ΚΑΤΟΧΗ Έγινε προσπάθεια ανασυγκρότησης του κράτους αλλά αφού μας έβαλαν να εμπλακούμε σε αδελφοκτόνο πόλεμο έφυγαν και άφησαν πίσω τους συντρίμμια αυτοί ήταν οι Γερμανοί.
Περίοδος 1960! Άρχισε η εκδίκηση πάλι από τους Γερμανούς, έπρεπε να ανασυγκροτηθεί η καταστραφείσα Γερμανία και έπρεπε να έχουν εργάτες, έτσι λοιπόν άνοιξαν τα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα και όλη η Ελληνική νιότη, ηλικίας μέχρι 30-40 ετών έφυγαν μετανάστες στις φονικές φάμπρικες της Γερμανίας. Όπως αποτυπώθηκαν από τον λαϊκό τραγουδιστή Στέλιο Καζαντζίδη. Ξανά ο ξεριζωμός, πάλι στην ξενιτιά που όπως λέει ο λαός μας είναι πιο βαριά από την ορφάνια. Έτσι λοιπόν μας έκλεψαν για δεύτερη φορά την νιότη και τα πλούτη μας. Δούλεψαν οι Έλληνες στη Γερμανία χρόνια πολλά με πόνο, με στέρηση, έστελναν τα λίγα χρήματα στην Ελλάδα για να μπορέσουμε εμείς εδώ οι νεότεροι Έλληνες να ζήσουμε και να οικοδομήσουμε την ερειπωμένη Ελλάδα μας. Ακόμη βέβαια εργάζονται Έλληνες στην Γερμανία και συντηρούν τις οικογένειες τους και όχι μόνο, αλλά και οι συντάξεις που πληρώνει το Γερμανικό κράτος στους Έλληνες μετανάστες. Αυτό λοιπόν το ότι οι Έλληνες δεν πτοήθηκαν από την φάμπρικα αλλά αγωνίστηκαν και επέζησαν, δεν μπόρεσαν ακόμη να μας το συγχωρήσουν και έτσι λοιπόν οι Γερμανοί έκαναν την

3η ΚΑΤΟΧΗ Ήρθαν λοιπόν τώρα να πάρουν όλο αυτό τον πλούτο που με δάκρυα πόνο και σκληρή δουλειά έφεραν στην πατρίδα τους οι ήρωες Έλληνες μετανάστες. Νάτοι λοιπόν οι Γερμανοί ξανάρθαν για να μας αποτελειώσουν, δανείζοντας το Ελληνικό κράτος με αστρονομικούς αριθμούς στα επιτόκια δανεισμού, αναγκάζοντας την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου να γίνει ένας σύγχρονος επαίτης, ζητιάνος στους φραγκολεβαντίνους και στους δήθεν φίλους μας Ευρωπαίους.
Ας ευχηθούμε η σημερινή σκλαβιά που ζούμε να μην είναι μόνιμη.
Εύχομε σε όλους " ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ "
Νίκος Σμολοκτός Δημοτικός Σύμβουλος Προσοτσάνης
Πρόεδρος Πολυτέκνων Νομού Δράμας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου